Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování proti žloutence typu B a školka

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně žloutenky typu B.

Syn je očkován třemi dávkami hexavakcíny, jako booster jsme se rozhodli použít vakcínu pediacel, tedy bez žloutenky typu B tu případně doočkovat ve věku 12 let. Dětská lékařka nám tvrdí, že v tomto případě nebude syn očkován v souladu s novou vyhláškou a nebude možné vystavit mu potvrzení o přijetí do školky (za předpokladu, že bude později očkován vakcínou MMR). Avšak i v úpravě vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem z roku 2010, v paragrafu 4, odstavec 9 je věta, která tuto možnost dovoluje.

Prosím o vyjádření, zda máme pravdu my, nebo dětská lékařka. Předem děkuji za odpověď.

Apocalypse

Odpověď:

Dobrý den,

na základě vyhlášky, kterou v dotaze zmiňujete (č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem), je možné odložit očkování proti Hepatitidě typu B na 12. až 13. rok.

Tato vyhláška vychází ze zákona o ochraně veřejného zdraví. Tento zákon ukládá povinnné očkování dětí, aby mohly být přijaty do školky, účastnit se táborů, ozdravových akcí apod. Pokud dítě toto povinné očkování nebude mít, nemusí tedy být přijato do školky, ledaže dítě spadá do výjimek, kdy jej není nutné očkovat.

Uvedená vyhláška se týká dětí, které se narodily až od 1.1.2007. Pokud se dítě narodilo před tímto datem a již bylo očkováno podle předchozích předpisů, řídí se celé jeho očkování těmito staršími předpisy až do skončení celého cyklu očkování.

Aktuální vyhláška umožňuje již od r. 2007 dítě očkovat proti Hepatitidě typu B až ve věku 12 až 13 let (§ 4 odst. 9), toto se vztahuje na děti, které se narodily 1.1.2007 a později. Proto je v souladu s vyhláškou, když se očkování odloží na tento věk a dítě by tak mělo být přijato do školky, pokud nebude jiný důvod dítě odmítnout přijmout. Dalšími výjimkami, proč dítě nemusí být očkováno vůbec, jsou

  • zdravotní stav dítěte neumožňuje očkování (trvalá kontraindikace),
  • byla zjištěna imunita vůči infekci.

Vaše Férová nemocnice

23.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS