Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odložení očkování MMR

Dobrý den,


chtěla bych se s Vámi poradit. Mám 15 měsíčního syna a očekávám, že každým dnem nás pediatrička obešle pozvánkou na očkování MMR vakcínou. Já bych ale chtěla očkování o pár měsíců (nejlépe o rok) odložit. Můj synovec je autista 4. stupně a bratr je přesvědčen, že mu to způsobilo právě toto očkování. Můj syn je navíc alergik a atopik. Z těchto důvodů se tohoto očkování opravdu obávám a chtěla bych ho odložit. Mohu se tedy zeptat, jak to aktuálně vypadá s touto možností? Vím, že poslanci chtějí zavést povinnou horní hranici 18 měsíců, ale schválena ještě není. Synovi bude v lednu 2018 18 měsíců, pokud schválí vyhlášku, tak to pro mě znamená, že budu muset syna nechat hned v lednu naočkovat, přestože mám velké obavy o jeho reakci na vakcínu? A jak mám tedy postupovat v případě, že by to ještě odložit šlo? Snažila jsem se poradit s pediatričkou, ale ta mi jen řekla, že jí budu muset podepsat potvrzení, že odmítám očkování. Já ho ale neodmítám, jen jej chci odložit, až bude syn lépe připraven. Můžete mi prosím poradit?

Moc děkuji

KatieSimek

Odpověď:

Dobrý den, 

Vámi zmíněná vyhláška ohledně změny horní hranice pro očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím je v jednání, ale zatím přijata nebyla. Situaci kolem novely můžete sledovat například na stránkách sdružení Rozalio nebo na stránkách vakciny.net zde nebo na stránkách ministerstva zdravotnictví v sekci aktuality. Ze zákona o ochraně veřejného zdraví vyplývá povinnost podrobit se povinným očkováním. Členění a podmínky jednotlivých očkování upravuje prováděcí předpis, vyhláška o očkování proti infekčním nemocem (dostupná zde). MMR vakcína je upravena v § 5 této vyhlášky, jedná se o očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Vyhláška v nynější podobě stanovuje pouze, kdy se má dítě touto vakcínou nejdříve naočkovat (první den 15 měsíce po narození dítěte) a do kdy je nutné provést přeočkování (za 6 až 10 měsíců po provedení základního očkování). Do kdy však má nejpozději dojít k samotnému základnímu naočkování už vyhláška neuvádí. Jelikož nyní stále není stanovena horní věková hranice pro základní očkování MMR vakcínou, mohou v současnosti rodiče očkování MMR vakcínou odložit a nehrozí jim postih v podobě pokuty za přestupek na úseku předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění.  

Pokud jste přesvědčena, že Vaše dítě nebude očkování MMR vakcínou dobře snášet, máte možnost jej nechat vyšetřit u imunologa nebo jiného odborného lékaře. Pokud se Vaše podezření potvrdí, dostanete lékařskou zprávu a můžete tak kontraindikaci prokázat a očkování Vašeho dítěte by tak mělo být odloženo. Více o kontraindikaci naleznete v odpovědi na dotaz, který je dostupný zde. Pokud by se kontraindikace nepotvrdila, vy byste i přesto chtěla odložit očkování dítěte a v platnost by vstoupila novela vyhlášky, ve které by byla již zavedena horní hranice pro očkování MMR vakcínou nejpozději do 18 měsíce věku dítěte, hrozí Vám udělení pokuty za přestupek nesplnění povinnosti stanovené nebo uložené k předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění až do výše 10 000 Kč.

Pro shrnutí bychom tedy uvedli, že očkování, jak vyplývá ze zákona o ochraně veřejného zdraví, jsou povinná. Za splnění očkovací povinnosti u dětí mladších 15 let odpovídá jejich zákonný zástupce. Výjimku z očkovací povinnosti tvoří trvalá kontraindikace neumožňující dítěti se očkování podrobit, prokazatelná imunita dítěte proti nákaze a výhrada svědomí. Jaká očkování jsou povinná, a do kdy má k naočkování dojít naleznete ve vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem. Očkování je rovněž předpokladem pro přijetí dítěte do předškolního zařízení. Pokud se s ošetřujícím lékařem Vašeho dítěte nedohodnete nebo nebudete spokojená s jeho přístupem, máte v souladu se zákonem o zdravotních službách právo zvolit si jiného ošetřujícího lékaře.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

6.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS