Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odložení učkování od 1.1.2018

Dobrý den,


mám syna, narozen březen 2017 a dle očkovacího kalendáře má být naočkován Infanrix hexa do 18. měsíce. Budu očkovat Pediacelem, kterého mám jen 2 dávky (první dávka 9. měsíc věku dítěte, druhá 11. měsíc) co jsem sehnala a třetí bude Infanrix hexa - 17. měsíc). Pak po 4 měsících budu muset doočkovat žloutenku - 21. měsíc. Ale od 1. 1. 2018 se mění vyhláška a to tak, že MMR vakcína musí být naočkována do 18 měsíce. Chtěla bych to odložit, jelikož tři očkování po sobě odmítám. Ale nevím, jaký postih mi bude hrozit po novele v roce 2018.

Děkuji za odpověď.
 

Marie

Odpověď:

Dobrý den,

Vámi zmíněná změna vyhlášky je v jednání, ale zatím přijata nebyla, je ovšem pravděpodobné, že se tak stane. Dění kolem novely můžete sledovat například na stránkách sdružení Rozalio nebo na stránkách ministerstva zdravotnictví v sekci aktuality.

Pokud bude přijata :

Jaké sankce Vám mohou být uloženy v případě neočkování dítěte jsme popisovali zde. Po účinnosti nové vyhlášky ovšem přestává platit, že by rodičům za neočkování spalniček, zarděnek a příušnic pokuta nehrozila a platí stejná pravidla jako v případě nenaočkování jiných vakcín. Tedy v případě prodlení s očkováním Vám může být hygienickou stanicí uložena pokuta až do výše 10 000 Kč (podle §92k odst. 7 písm. d) zákona o ochraně veřejného zdraví).

Dalším důsledkem do budoucna je, že dokud nebude mít Váš syn řádně splněnou i 3. dávku MMR vakcíny, pravděpodobně nebude přijat do mateřské školy z důvodů, že nesplňuje podmínky řádně naočkovaného dítěte.

Nicméně stejně jako ve starém znění, i nová vyhláška obsahuje výjimku - §11b, který říká, že: „Není-li možné z důvodu zdravotního stavu dítěte, který vylučuje možnost podání očkovací látky, provést pravidelné očkování v termínech podle § 3 až 5, provede se takové očkování i v pozdějším věku dítěte, a to v souladu se souhrnem údajů k jednotlivým očkovacím látkám.“ Tedy pokud by Váš syn nebyl po předchozí očkování ještě dostatečně zotaven, očkování můžete odložit bez hrozby sankce.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

9.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS