Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Potvrzení přihlášky do školky jiným lékařem než-li pediatrem

Dobrý den,
umožňuje náš právní řád, aby přihlášku do školky potvrdil i jiný lékař než pediatr? Jak postupovat v případě, že dítě není registrováno u žádného pediatra? Jde mi o očkování, kdy bývalý pediatr nechtěl potvrdit přihlášku a měl výhrady k individuálnímu očkovacímu plánu dítěte, ale jiný lékař specialista s tím problém nemá a potvrzení je ochoten vydat, avšak neví, jestli může, pokud není pediatr.
Děkuji.

Emily

Odpověď:

Dobrý den,

na základě § 42 odst. 2 zákona č. 373/2011 Sb., jsou lékařské posudky vydávány registrujícím poskytovatelem v oboru praktické lékařství pro děti a dorost. Z tohoto důvodu je nutné, aby pro účely vydání potvrzení pro návštěvu mateřské školky bylo Vaše dítě registrováno u praktického lékaře, který bude mít přehled o komplexním zdravotním stavu Vašeho dítěte, následně potvrzení vydá.

Dále Vás upozorňujeme, že pro přijetí do mateřské školky je za stávající úpravy očkování povinné, nicméně ředitel Vám může udělit výjimku, ale je to na jeho uvážení. Dotaz ohledně očkování dítěte za účelem přijetí do mateřské školky, jsme již zodpovídali v dotazu „Přijetí dítěte do MŠ“. Pokud nechcete své dítě očkovat dle plánu pediatra, povinnost očkovat dítě odpadá v případě, že můžete předložit doklad o tom, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže podrobit očkování pro trvalou kontraindikaci. Blíže rozebrána je tato problematika zde.

S podzravem

Vaše Férová nemocnice

7.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS