Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní lékař - služební cesty

Dobrý den, měla bych několik otázek ohledně prohlídek u pracovního lékaře. 1)Firma vyžaduje mimořádné prohlídky, pokud zaměstnanci cestují na služební cesty. Součástí této prohlídky je i odběr krve. Má zaměstnavatel právo to po mě žádat? Pokud ano a mám tedy povinost si nechat odebrat krev, ale místo toho dodám zaměstnavateli potvrzení od obvodního lékaře (či lékaře na ambulanci v nemocnici, kde se krev odebírá), že odběr není možný z důvodu panické hrůzy z jehel, může tuto skutečnost zaměstnavatel brát jako porušení kázně a kvůli tomu zamítnout možnost služebnách cest? Mohu od zaměstnavatele žádat odškodné za újmu na zdraví, kterou mi způsobil tím, že po mě chtěl odběr krve ačkoli věděl, že ho v mém případě nelze provést? Tento zbytečný pokus pro mě vždy znamenal několik probdělých nocí a neskutečou psychickou zátěž. 2)Zaměstnavatel do různých zemí vyžaduje očkování, které pro dané země nejsou povinné, ale jen doporučené. Považuji to za zásah do mé svobody. Jsem zásadně proti těmto driákům. Mám povinnost tyto očkování podstoupit? Může to zaměstnavatel považovat za porušení předpisů? 3) Zaměstnavatel po mě žádá výpis ze zdravotní dokumentace. Vzhledem k tomu, že si dokumentaci odmítá zajistit sám, mám právo si na zajištění této dokumentace vzít placené volno a ještě si nechat proplatit náklady na cestu? Nebo ji musím zajistit ve svém volném čase? Moc děkuji za odpovědi.

tefnut

Odpověď:

Dobrý den,

 

zaměstnavatel je dle zákoníku práce povinen sdělit zaměstnancům u kterého poskytovatele pracovnělékařských služeb jim budou poskytnuty pracovnělékařské služby a jakým druhům očkování a jakým pracovnělékařským prohlídkám a vyšetřením souvisejícím s výkonem práce jsou povinni se podrobit, umožnit zaměstnancům podrobit se těmto očkováním, prohlídkám a vyšetřením. Zaměstnanec je povinen podrobit se vyšetřením, očkováním a pracovnělékařském prohlídkám. Pokud budete odmítat součást  pracovnělékařské prohlídky nebo očkování, které zaměstnavatel vyžaduje, mohla byste se stát pro práci nezpůsobilou a to by mohlo vést k výpovědi ze strany zaměstnavatele dle § 52f zákoníku práce pro nezpůsobilost vykonávat tuto práci. 

Naopak zaměstnavatel nemá právo znát podrobnosti o zdravotním stavu zaměstnanců. Jediné, co může vědět je výsledek pracovnělékařské prohlídky, zda je zaměstnanec této práce způsobilý či nikoli. V žádném případě nemá zaměstnavatel právo na to mít výpis z Vaší zdravotní dokumentace. Zaměstnavatel po Vás může požadovat jen informace, které bezprostředně souvisí s výkonem zaměstnání. Zda jste k práci způsobilá se dozví z posudku o pracovnělékařské prohlídce. Vyžadování konkrétních informací o Vašem zdravotním stavu je zřejmým porušením zákona.

Náhrada ztráty výdělku zaměstnanci přísluší v době návštěvy kvůli pracovnělékařské prohlídce nebo očkování a to ve výši průměrného výdělku.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS