Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předškolák v MŠ a neúplné očkování

Dobrý den,

chtěla bych vás poprosit o radu. Nevíte zda bylo schváleno přijetí neúplně očkovaných předškoláků do povinného ročníku MŠ nebo se o tom stále jedná, prosím? Na internetu nacházím dost protichůdné informace, dle pana hygienika budou přijímáni a dle ministra zdravotnictví musí absolvovat povinný předškolní rok doma. Mám dítě které z důvodu obav a dlouhotrvajícím kožním problémům není kompletně doočkované. Taktéž v úzké rodině byly velmi špatné nežádoucí účinky sledované lékaři. Moje obavy jsou teda oprávněné ale i přesto nám nenapíšou trvalou kontraindikaci. Zajímalo by mě, zda je možné, aby chodila do MŠ s ostatními dětmi s kterými je běžně v kontaktu a bude i na ZŠ nebo zda ji musím na ten rok separovat a učit doma, prosím? Zdá se mi to teda i dost nelogické.

Děkuji.

Dani

Odpověď:

Dobrý den,

o obsahu novely školského zákona se můžete informovat např. na stránkách Ligy lidských práv, se kterou Férová nemocnice spolupracuje, či na stránce častých dotazů Férové nemocnice. Oba tyto odkazy vznikly ještě před platností zákona.  

Na stránkách Ministerstva školství nalezneme zprávu o tom, že zákon byl schválen, je tedy platný. V účinnost však vejde postupně. Poprvé budou moci nastoupit do mateřské školy i nenaočkované děti ve školním roce 2017/2018. To že  neočkované děti mají předškolní rok absolvovat ve mateřské školce spolu s dětmi očkovanými vyplývá z § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS