Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeočkování v pěti letech - záškrt, tetanus, dávivý kašel - a jeho povinnost pro přijetí do MŠ

Přeji dobrý den,

ráda bych se zeptala na některé okolnosti přeočkování proti DTP v pěti letech.

Mám dceru (nar. 11/11, nyní 4,5 r.), která zřejmě nastoupí v září 2016 do MŠ. Zatím je očkována dle schématu (Infarix hexa 3+1 od 3 měsíců, Priorix 2 dávky v 15 a 21 m.), ale uvažuji o odmítnutí přeočkování DTP v pěti letech (11/2016, v té době už by měla navštěvovat MŠ).

Mám ev. nějakou povinnost takovou skutečnost školce nahlásit, mohla by být dcera kvůli nesplněné očkovací povinnosti příp. z předškolního vzdělávání vyloučena (nebo by se tak např. mohlo stát až v době, kdy tuto povinnost definitivně nesplní, tedy po dovršení 6. roku věku - 11/2017)?

Dozvěděla jsem se, že podle stanoviska MZ je pro přijetí do MŠ dostačující, pokud je dítě očkováno hexavakcínou alespoň ve schématu 2+1 a 1 dávkou vakcíny proti MMR. Dalo by se to vztáhnout i na děti, které jsou sice přijímány do MŠ, ale ve svém věku už měly podstoupit další přeočkování (na vysvětlenou uvádím, že uvažuji o tom, že by dcera absolvovala druhý rok předškolního vzdělávání v jiné školce, kam bych ji ráda zapsala na jaře 2017 v 5,5 letech)?

Na závěr bych se ráda ještě zeptala, jaká je aktuální situace (květen 2016) s "povinným předškolním rokem" v MŠ (legislativní proces) a ev. nutností splnění očkovací povinnosti v tomto případě.

Děkuji za Váš čas a také za Vaši odpověď.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Majka

Majka

Odpověď:

Dobrý den,

dítě může být z předškolního vzdělávání vyloučeno pouze z důvodů stanovených školským zákonem (viz zde), žádný z těchto důvodů nedopadá na situaci, kdy dítě přestalo být řádně očkováno. Ze školky, kam Vaše dítě bylo přijato tak nemůže být vyloučeno, pokud přestane být řádně očkovaným. Další informace k problematice obsahuje článek Zuzany Candigliota viz zde.

To že by Vám zákon ukládal povinnost hlásit školce, že Vaše dítě přestalo být řádně očkováno, si nemyslíme. V tomto případě školce ani nehrozí sankce ze strany hygienické stanice, protože povinnost přijmout pouze řádně očkované dítě nebyla porušena.

Stanovisko MZ je bohužel pouze stanoviskem a nikoliv právně závaznou normou. Doufali jsme, že se projeví v novelizaci vyhlášky, nicméně čekáme již půl roku. I když tedy souhlasíme s výkladem, že podle stanoviska by na Vaši dceru šlo jako na řádně očkovanou pohlížet i po jejím pátém roce, tak toto stanovisko není právní normou a stále tak platí, že řádně očkované je dítě které se podrobilo všem stanoveným pravidelným očkováním (viz zde). Nelze tedy aktuálně donutit ředitele mateřské školky, který bude přijímat Vaši dceru po pátém roce, aby na ni pohlížel jako na řádně očkovanou. Nicméně můžete zvážit, zda nenechat u dcery prověřit imunitu, která mohla vzniknout po prvním očkování.

Pokud nabude účinnosti novela školského zákona zavádějící povinný poslední rok v MŠ tak by se ho dle znění § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví mohly účastnit i děti, které nejsou řádně očkovány. Legislativní proces novely, kterou se povinný poslední rok v MŠ zavádí se na chvíli "zasekl" u prezidenta ČR, který novelu vetoval, ale byl následně přehlasován poslaneckou sněmovnou. Poslední rok ve školce tak bude povinný od 1.9.2017. Vaše dcera byť řádně neočkovaná, tak nebude moci být odmítnuta mateřskou školkou, pokud by do ní nastoupila k poslednímu povinnému roku od 1.9.2017.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

15.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS