Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sankce za padělání potvrzení o očkování?

Dobrý den,

chtěla jsem se Vás zeptat, jestli je falšování lékařské zprávy v případě snahy dostat své neočkované děti do školy trestný čin nebo přestupek? Jaká za něj hrozí sankce?

Případně zda školka, která dítě přijme na základě upravené lékařské zprávy, musela by v případě „provalení“ celé věci, platit pokutu?

Předem děkuji za odpovědi

FN

Odpověď:

Dobrý den,

falšování lékařské zprávy je nepochybně protiprávním jednáním. Může se jednat buď o přestupek na úseku zdravotnictví, za který hrozí pokuta až do výše 10.000 Kč (zde). Existuje také trestný čin padělání a pozměnění veřejné listiny, za což hrozí až 3 roky odnětí svobody (viz zde).

Ovšem platí zásada, že trestní právo by se mělo uplatňovat pouze v případech společensky škodlivých, ve kterých nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného předpisu. Zde postačuje uplatnění odpovědnosti za přestupek a také je potřeba vzít do úvahy, že podmínka očkování pro přístup do školky je pouze sankce vůči rodině a nebylo nijak prokázáno, že slouží k ochraně veřejného zdraví s ohledem na stav ve všech okolních zemích, kde taková podmínka není. Tudíž falšování lékařské zprávy k očkování dítěte lze těžko vnímat jako společensky škodlivé jednání. Proto se domnívám, že v tomto případě by šlo pouze o přestupek.

Školka nemá odpovědnost za přijetí dítěte na základě falšované či upravené lékařské zprávy, pokud o tom nevěděla. Školka nemá povinnost prověřovat platnost lékařské zprávy, která nejeví známky zfalšování. Je to odpovědnost rodičů.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

8.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS