Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Svědomí a očkování

Dobrý den,

ráda bych Vás požádala o radu s očkováním. Dceři byly v srpnu 2 roky, má naočkovanou hexu podle očkovacího kalendáře, ale již v průběhu očkování jsem si přečetla o hodně znepokojivých případech reakcí na očkování a bohužel se nějaké objevily i v mém okolí, takže očkování MMR (očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám) chci odložit na co nejpozději (třeba na 3 rok nebo klidně později). 

Učím ve školce a v prosinci nastupuji do práce, malá byla přijata, takže může být se mnou, jenže stále nemá MMR očkování a já jí ho nedokážu nechat dát. Žádné reakce na očkování nikdy neměla, takže na to žádat výjimku nemohu. Je narozená předčasně v 36+4 pro akutní preeklampsii.

Co mohu udělat proto, abych měla ošetřenou podmínku očkování? Nechci ublížit ani lékařce ani ředitelce školky. Mohu se podívat do svých lékařských záznamů, ale nevím, co tam mám hledat, co by mi pomohlo. Já sama jsme byla v dětství hodně nemocná, hlavně s dýchacími obtížemi (zápal plic, zánět pohrudnice, astma). Také máme v rodině roztroušenou sklerózu, což nevím, jestli může mít spojitost s očkováním.

Vím, že ve většině případů dětem očkování nezpůsobí žádnou újmu, ale prostě se bojím. Můžete mi nějak pomoci? 

Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

dle § 92k odst. 4 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, je provozovatel školky povinen vyžadovat doklad pravidelného očkování. Neočkované dítě tedy nesmí navštěvovat mateřskou školu. Ve stanovisku Ministerstva zdravotnictí se uvádí, že dítě pro účely účasti v mateřské škole má být očkované i  proti proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, viz zde.

Na druhou stranu podle § 5 vyhlášky č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem není horní věková hranice, do kdy dítě musí být očkováno stanovena. Lze tedy dítě naočkovat později.

Např. v případě očkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli se dítě přestává být řádně očkováno až v okamžiku, kdy překročí horní hranici věku, ve kterém má být nejpozději očkováno dle uvedené vyhlášky. Nicméně u vakcíny MMR ministerstvo trvá na očkování i bez závazného stanovení horního věku očkování.

Nicméně uvádíte, že Vaše dcera již byla do školky přijata, což u neočkovaných dětí představuje hlavní překážku, jakmile je dítě přijato, je poměrně těžší ho z důvodu neočkování vyloučit, k tomu blíže, viz zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

19.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS