Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Uznani povinneho ockovani provedeneho v zahranici

Dobrý den, jsme občané Ukrajiny s trvalým pobytem v ČR. Momentálně ale dlouhodobě pobývame na domovině z rodinných důvodů a vzhledem k tomu, že dítě budu potřebovat dát do školky po navrátu do ČR, chtěla bych provést chybějící očkování dítěte na Ukrajině. Ptám se Vás, zda pak toto očkování bude uznáno v ČR a jaké doklady by bylo zapotřebí doložit? Děkuji předem za odpověď. 

Olga

Odpověď:

Dobrý den, 

ze zákona není stanoveno, že by povinné očkování muselo být provedeno v ČR, Vaše dítě na Ukrajině očkovat tedy můžete. Zároveň však ale neznáme zákonnou úpravu očkování v Ukrajině.

Problém však může nastat například v případě přeočkování, pokud v Ukrajině budou očkovat jinými vakcínami než v České republice. Nejlepší tedy bude si nejprve zjistit, jakými vakcínami očkuje Váš lékař nebo Vámi zvolené očkovací centrum na Ukrajině. Pokud se totiž v zahraničí používají jiné vakcíny, je potřeba si zajistit, aby tato vakcína byla následně dostupná v ČR pro přeočkování. Proto Vám doporučujeme také kontaktovat Vašeho lékaře nebo očkovací centrum v ČR a zjistit si dostupnost těchto vakcín v ČR. Alternativní možností je zajištění si vakcíny, kterou se očkuje v ČR a nechat dítě naočkovat těmito vakcínami na Ukrajině. Opět je ale vhodné si nejprve očkování domluvit s příslušným lékařem na Ukrajině. Je také možné, že očkování bude v Ukrajině zpoplatněno. 

Abyste v ČR mohli prokázat, že je Vaše dítě naočkované, je potřeba zajistit, aby bylo očkování zaznamenáno do očkovacího průkazu. Dle § 18 vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem musí být zaznamenána nemoc nebo nemoci, proti nimž se očkuje, a název očkovací látky, datum jejího podání, číslo šarže, podpis a razítko očkujícího lékaře. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

17.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS