Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanesení kontraindikace do zdravotnické dokumentace dítěte

Dobry den,                                                                                                                    

jsem maminkou chlapce (9 měsíců). Ráda bych se zeptala na radu ohledně zaneseni kontraindikace k očkovaní do lékařských záznamů chlapce.

Chlapec nebude očkován.

Náš chlapec má genetickou predispozici k auto-imunitnímu i neurologickému onemocnění (máme lékařské potvrzeni z genetiky).

My, rodiče, i náš neurolog toto povazuje za kontraindikaci k nynějšímu povinnému očkovaní:

·      matka: epileptická (grand mál záchvaty). medikace v průběhu těhotenství a kojeni (anti-epileptikům tzv.3.generace)

·      otec: Crohnova choroba

Navštěvujeme dětského neurologa. Lékařka nám doporučila individuální přístup k očkovaní a konzultovat moznosti monovakcín, pokud bychom se pro ne rozhodli, ve FN Motol. Prakticky lékař nám vystavil doporučeny, ale na infekčním oddělení FN Motol nás nepřijali ani ke konzultaci. Bylo nám sděleno, ze neurologické pacienty nepřijímají a zároveň ani nekonzultuji. Řešení pro nás nemají ani v rámci monovakcín. Dle personálu FN Motol je celkové rozhodnuti, zdali naočkovat a případně jak očkovat, pouze na zvážení neurologa.

Rádi bychom s manželem věděli, zda existuje oficiální dokument, který by mel nás neurolog vyplnit ohledně kontraindikace. Nebo jak by ona trvala kontraindikace mela byt formulována v lékařské zprávě od neurologa.

Od 3 let veku bychom chlapečka chtěli dat do školky. Je lékařská zprava s kontraindikaci od neurologa dostačující pro přijetí do mateřské školky (náš pediatr nám sdělil, že bude akceptovat rozhodnuti neurologa)?

Odpověď:

Dobrý den,

K existenci dokumentu:

Ze zákonných předpisů neplyne existence standartizovaného dokumentu, který by měl ať už odborný lékař nebo obvodní lékař vyplnit ohledně kontraindikací. Na toto jsme se však dotázali Ministerstva zdravotnictví a po jejich odpovědi dotaz doplníme.

K přijetí do mateřské školy:

Podle § 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví může mateřskou školu navštěvovat pouze dítě očkované, imunní (s dokladem o této skutečnosti) nebo s trvalou kontraindikací. Potvrzení od odborného lékaře by mělo být pro tento účel dostačující, nicméně jej může vydat i obvodní lékař. Pokud vám obvodní lékař nebude chtít potvrzení vydat, je namístě podat na něj stížnost, jelikož vědomě a bezdůvodně porušuje práva a oprávněné zájmy vašeho dítěte.

Nutnost potvrzení však neplyne přímo ze zákona, a tak je možné (ač nepříliš obvyklé), abyste s manželem napsali čestné prohlášení, ve kterém sdělíte, že syn má trvalou kontraindikaci a v čem tato spočívá. Také uvedete, že zdravotních důvodů nemůže podstoupit očkování. To lze doložit lékařskými zprávami (potvrzení z genetiky, doklady o nemocech vás jako rodičů). Vaše tvrzení by tedy mohlo pro výjimku pro kontradikci při přijetí stačit. Pakliže mateřská škola vydá rozhodnutí o nepřijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání z důvodu neočkování, lze se proti tomu bránit odvolání a případně správní žalobou. Školky se v tomto případě musí vypořádat s tím, zdali nejsou dány zvláštní okolnosti odůvodňující nedodržení požadavku na očkování dítěte (viz rozsudek krajského soudu v Hradci Králové). V případě nepřijetí dítěte si můžete též stěžovat u veřejného ochránce práv na diskriminaci. Vaše dítě by totiž bylo diskriminováno v přístupu k předškolnímu vzdělávání z důvodu svého zdravotního stavu (komplikace po očkování).

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

4.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS