Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Bílá plomba

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Měla jsem jinou zubařku, ta mi dělala zub - myslím že je to 5 nahoře - a vypadl mi kousek plomby. Teď mám jinou zubařku. Dneska mi ten zub opravila a řekla, že nemůže moc vrtat hlouběji, aby nenarazila na nerv. Při tom vrtání mi ale řekla, že ten nerv kousek vidí a dala mi tam bílou plombu, za kterou jsem platila 800 Kč, protože už začal být citlivý na studenou. Když mi dala tu plombu, tak mi řekla, že jestli mě to bude bolet, tak mi vyvrtá dírku a vytáhne nerv, a že bych za to platila 1800 Kč. Chtěla jsem se zeptat, jestli v této situaci nemám nárok, aby mi to opravila zdarma, když už mi ten zub jednou spravovala. Děkuji předem za odpověd

Blanka

Odpověď:

Dobrý den,

v tomto případě se zřejmě jedná o dva odlišné úkony, takže by pravděpodobně bylo nutné druhý zákrok opět zaplatit. O bezplatné opravě by se například dalo uvažovat v situaci, kdy by vám bílá plomba krátce po zákroku vypadla. O reklamacích u zubaře se více dozvíte zde. Doporučujeme Vám ale, abyste se nejprve u své zdravotní pojišťovny informovala, zda "vytažení nervu" nespadá mezi zákroky hrazené zdravotní pojišťovnou. V tom případě byste nic platit nemusela.

Je však třeba zmínit, že lékařka má povinnost vás informovat o plánovaném zákroku, především o jeho rizicích, alternativách a o jeho ceně. To vše před samotným provedením zákroku. Nebudete-li souhlasit s výší úhrady, máte právo takový zákrok odmítnout, případně si můžete zvolit levnější variantu, pokud taková existuje. Lékař vás k podstoupení zákroku nutit nemůže. Ve vámi zmíněné situaci lékařka svoji informační povinnost zřejmě zanedbala tím, že vás informovala o riziku podstoupení dražšího zákroku až poté, co vám provedla levnější zákrok. Pokud by vás lékařka s předstihem informovala o riziku, že levnější zákrok váš problém nevyřeší, mohla jste se rozhodnout, zda levnější zákrok podstoupit a riskovat nutnost podstoupení dražšího zákroku, či zda rovnou podstoupit dražší zákrok. Jak v podobném případě postupovat se dozvíte zde.

Omlouváme se velmi pozdní zveřejnění odpovědi, stalo se tak nedopatřením, kdy odpověď byla připravena, ale naší chybou nedošlo ke zveřejnění.

Vaše Férová nemocnice

9.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS