Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Bodové ohodnocení škody na zdraví 2014

Dobrý den,

v roce 2013 jsem utrpěl zlomeninu kotníku, ten mi byl operován a vložena dlaha a sedm šroubů. V letošním roce jsem si nechal tyto kovové části vyjmout, způsobovalo mi to bolestivost při nošení vyšších bot (kanady, lyžáky, motoboty), tedy jsem byl znovu operován.

Za úraz jsem vloni obdržel bolestné. Nyní se mi jedná o způsob výpočtu odškodnění za tuto druhou operaci. Připadá v úvahu uplatnění § 4 odst. 3 předmětné vyhlášky, kde se v druhé větě uvádí :"u každé další operace provedené v těchto případech se bodové ohodnocení zvyšuje o polovinu."? Tedy že bych měl dostat ještě polovinu předchozího bolestného? Mám za to, že se jedná o léčbu téhož zranění a je to na místě.

Děkuji Vám mnohokrát.

Sly

Odpověď:

Dobrý den, 

vyhláška, na kterou odkazujete - konkrétně vyhláška č. 440/2001 Sb. o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, je od 1. 1. 2014 zrušena. Ačkoli je zrušujícím zákonem Občanský zákoník (nový) č. 89/2012 Sb., tak v něm, ani v jiném účinném právním předpise, konkrétní postup pro výpočet odškodnění nenajdete. 

Důležité pro Vás je, zda se důvod úraz týká pracovní či občansko právní oblasti. Na základě toho můžete očkávat, jakým způsobem bude Vaše odškodnění určováno.

Občanskoprávní záležitosti se upravují dle metodiky Nejvyššího soudu, který vydal tento dokument (viz v odkaze zde), který se zabývá odškodněním nemajetkové újmy na zdraví. Celé vyjádření k vydané metodice si můžete přečíst na internetových stránkách Nejvyššího soudu ČR, odkaz zde.

Co se týče pracovních úrazů a nemocí z povolání, pak zákoník práce (č. 262/2006 Sb. § 394 odst. 2, viz ZDE) odkazuje na Vámi zmíněnou, i když již zrušenou vyhlášku. Stejné stanovisko k vymezeným pracovním záležitostem zaujalo i Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Ministerstvem zdravotnictví. 

Bohužel jako právníci nejsme schopni posoudit charakter Vašeho zranění a ani konkrétní výpočet odškodnění. Pokud byste splňoval podmínky a byl odškodněn na základě vyhlášky  č. 440/2001 Sb. § 4 odst. 3, pak byste dostal nejen stejnou částku jako při původním odškodnění, ale k současnému odškodnění by byla připočítána ještě polovina z původní částky. 

Vaše Férová nemocnice

 

 

5.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS