Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

celková bezplatná zubní náhrada

Dobrý den,

měla jsem částečnou zubní protézu na háčky 8 let která držela na 2 zubech, jelikož mám paradentózu zuby se uvolnily a 5.6. byly vytrženy. Paní doktorkou mi bylo sděleno, že bezplatnou celkovou náhradu můžu mít až po 3 a více měsících než si dásně sednou a protéza se nemusela stále upravovat, nebo mi udělají náhradu dříve za kterou zaplatím 3 500,-- Kč. Na otisky jsem objednaná 17. 7. 2017. Proč mám protézu platit?

Děkuji

Eli

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. je zřejmé, že máte nárok na pojišťovnou placenou zubní náhradu a to každé tři roky.

Nejsem lékař a popravdě neznám postup při odstraňování zubů a jejich následném nahrazení protézou. Nicméně podle informací dostupných ze internetových stránek výrobců zubních náhrad a stomatologických center skutečně je před aplikací zubní protézy nutné počkat než se dásně usadí a zhojí, aby bylo možné zhotovit přesnou a padnoucí protézu.

V případě, že by vám lékař ihned po vytržení zubů nechal vyrobit náhradu a tato náhrada vám neseděla, tak podle zákona bude mít nárok na novou bezplatnou zubní náhradu nárok až za 3 roky. V takové situaci by jste si musela sama zaplatit novou zubní náhradu nebo používat zubní náhradu nepadnoucí.

Stomatologové tedy řeší situaci vámi popsaným způsobem. Buďto si zaplatíte provizorní zubní náhradu a po zhojení dásní dostanete finální protézu zdarma, nebo bohužel budete muset přetrpět tyto měsíce bez chrupu.

V případě, že s postupem vašeho zubního lékaře nesouhlasíte nebo chcete získat přesnější a zasvěcenější informace doporučuji kontaktovat přímo vaši pojišťovnu.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

13.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS