Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Cena léků

Dobry den, rad bych vedel Vas nazor, radu, jak dal postupovat v pripade presetreni postupu lekarky ohledne predpisu na leky. Mam dlouhodobe problemy se spankem (cca10 let) a absolvoval jsem serii vysetreni na neurologii, u psychologa, psychiatra, ve spankove laboratori... Zadny z doktoru nezjistil pricinu insomnie a jedine vysvetleni mych problemu bylo zhrnuto do problemu ''psychologickeho charakteru''. Stava se, ze nespim i deset dnu za sebou a moje situace je opravdu kriticka, kdy se obavam, ze pri odchodu z prace domu nekde skolabuji a padnu pod auto. Jediny lek, diky kteremu mohu aspon na par hodin usnout je antidepresivum ''Mirzaten''. Problem je, ze kdyz mi p. doktorka (ze spankove poradny) tento, pro mne existencni lek predepise (dve baleni), tak az v lekarne zjistim, ze p.doktorka napsala na recept, ze musim celou sumu hodnoty leku hradit sam. Na dve baleni platim cca 300 Kč. Logicky vyvstava otazka, proc vlastne platim cele roky zdravotni pojisteni, kdyz cely rok nemocny nejsem a kdyz pri jedinem kontaktu s lekarem, ohledne insomnie, zjistim, ze pojistovna se, diky doktorce, nijak financne na moji lecbe nepodili a celou hodnotu leku musim uhradit sam.... Rad bych podotknul, ze tento lek pro mne neznamena zadnou podpornou lecbu, ale je to jedina alternativa, diky ktere muzu usnout aspon na par hodin a diky ktere muzu fyzicky a psychicky existovat. Z tohoto duvodu nepovazuji postup p. doktorky za spravny a myslim si, ze lek by mel byt hrazen pojistovnou. Rad bych Vas poprosil o Vas nazor, pripadne o radu, jak dale postupovat.

Odpověď:

Dobrý den,

lékařka může rozhodnout, jaký lék Vám předepíše, ale rozhodně nemůže rozhodnout, kolik za něj budete doplácet. Proto se nemůžete kvůli tomu, že vám něco napsala na recept, zlobit a ani není důvod si na ni stěžovat.

Některé léky si musí pacienti plně hradit, avšak u jiných je cena částečně (nebo plně) hrazena pojišťovnou. O tom, který lék je hrazen plně, částečně nebo vůbec rozhoduje Státní ústav pro kontrolu léčiv (tedy ne vaše lékařka). Na to, kolik přesně zaplatíte v lékárně za léky, které jsou alespoň částečně hrazené pojišťovnou (jako tomu je v případě Mirzatenu), má vliv několik faktorů, které se vám pokusíme popsat v závěru dotazu. Nyní pouze vysvětlíme, jak se to má konkrétně s Mirzatenem.

Mirzaten – kolik doplácí pojišťovna a kolik pacient:

Jak už jsme říkali, Mirzaten je lék, který je částečně hrazen pacientem a částečně zdravotní pojišťovnou. Státní ústav pro kontrolu léčiv v případě Mirzatenu rozhodl, že pojišťovna hradí za lék 132,42 Kč u Mirzaten 15 MG, 176,52 Kč u Mirzaten 30 MG nebo 208,96 Kč u Mirzaten 45 MG. Zbytek ceny musíte doplatit Vy jako pacient. To, kolik budete skutečně doplácet záleží na tom, jakou částku platí lékárna výrobci a jaká je obchodní přirážka lékárny.

V případě Mirzatenu maximum, co byste mohl v lékárně doplácet je 102,21 Kč za Mirzaten 15 MG, 181,03 Kč za Mirzaten 30 MG a 314,67 Kč za Mirzaten 45 MG. Můžeme vám však také říci, že toto jsou maximální částky a v průměru se doplácí méně (124,25 Kč u Mirzatenu 30 MG, 233,54 Kč u Mirzatenu 45 MG). Je to dáno tím, že lékárny si mohou stanovovat nižší obchodní přirážku, nebo že výrobce prodá lékárně lék levněji, než jaká je stanovená maximální cena, za kterou ji může prodávat.

Vyhledávač MZ

Pro ověření nebo pro budoucí zjišťování ceny léků můžete využít vyhledávač Ministerstva zdravotnictví zde, který Vám může pomoct najít informace o tom, kolik doplácí pojišťovna na lék, který Vám byl předepsán (4. sloupec tabulky), nejvyšší možnou cenu v lékárně při výdeji na recept a kolik byste měl doplácet Vy, jako pacient (nejvyšší možný doplatek – 6. sloupec, průměrný doplatek – 8. sloupec).

Cena v lékárně

Jak jsme už napsali výše, rozdíl mezi cenou léku a výší úhrady pojišťovny doplácí pacient. Konečná cena, kterou platí pacient se však může v jednotlivých lékárnách lišit z důvodu soutěže lékáren, kdy lékárna může lék prodávat za nižší cenu a zároveň z důvodu, že lékárna si může stanovit obchodní přirážku, kterou si v rozmezí určeném právním předpisem určuje každá lékárna podle nákladů, které ji distribucí léku vznikají. Na cenu může mít vliv i skutečnost, že pojišťovna hradí za lék vyšší částku, než je povinna.

Plně hrazené léky

Na závěr bychom rádi dodali, že podle zákona v každé skupině léčivých látek musí být jeden přípravek, který je plně hrazen. Vyhledávač Vám pomůže najít takový přípravek. Ve vašem případě se jedná o MIRTAZAPIN +PHARMA 30 MG, MIRTAZAPIN ORION 15 MG, MIRTAZAPIN SANDOZ 15 MG, MIRTAZAPIN SANDOZ 30 MG a MIRTAZAPIN SANDOZ 45 MG.

Jelikož jsme však právní poradna, nedokážeme posoudit zda uvedené léky jsou schopné adekvátně nahradit Mirzaten. To Vám dokáže sdělit jenom Váš ošetřující lékař, se kterým můžete probrat své možnosti.

Vaše Férová nemocnice

3.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS