Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Cestovné

Dobrý den,
dojíždím denně na ozařování do 50 km vzdálené nemocnice. Mám nárok na úhradu nákladů za cestu?
Děkuji za odpověď.

duchodkyne

Odpověď:

Dobrý den,

ze zdravotního pojištění je možné proplatit dva způsoby přepravy k poskytovateli zdravotních služeb, a to jenom za podmínky, že zdravotní stav pojištěnce neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby

Prvním je způsobem je přeprava pomocí smluvní zdravotnické dopravní služby, ta je hrazena jen tehdy, pokud to podle vyjádření ošetřujícího lékaře nezbytně vyžaduje zdravotní stav pojištěnce. Tato doprava je však hrazena jen ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele zdravotní péče, který je schopen požadovanou péči poskytnout.

Druhým způsobem je doprava pojištěnce soukromým vozidlem řízeným jinou osobou. Stále však musí být splněna podmínka, že zdravotní stav pojištěnce neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby a dále tuto přepravu musí schválit ošetřující lékař. O tom, zda zdravotní stav umožňuje přepravu běžným způsobem, rozhoduje ošetřující lékař. V tomto případě pojišťovna proplácí náklady ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele zdravotních služeb, který je schopný požadovanou péči poskytnout.

Z výše uvedeného plyne, že pokud jste sám schopný jezdit autem do nemocnice, nemáte bohužel nárok na proplacení cesty od zdravotní pojišťovny. Pokud by však Váš ošetřující lékař rozhodl, že Váš stav neumožňuje přepravu běžnými prostředky, tak byste mohl mít hrazenou přepravu pomocí zdravotnické dopravní služby nebo soukromým vozidlem, ale řízemým jinou osobou. Doporučujeme Vám tedy domluvit se s Vaším ošetřijícím lékařem.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

25.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS