Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Cestovné a rakovina

Dobrý den,

byla mi diagnostikována rakovina prsu. Jen z doslechu jsem se dozvěděla, že mám nárok na proplacení cestovních nákladů soukromým vozidlem. Od jednoho lékaře mám informaci, že mám nárok za každý příjezd do nemocničního ústavu k tomu určenému (v nejbližším okolí, jiný zase tvrdí, že mám nárok pouze na proplacení jízdného při ozařování, nikoliv když jedu na CT, Gama sondu nebo bioléčbu). Prosím, existují nějaká pravidla, kde bych se dočetla, kdy mám nárok na proplacení jízdného a kdy ne?

Děkuji Vám předem za odpověď.

Renata

Odpověď:

Dobrý den,

na proplacení dopravních nákladů soukromým vozidlem máte nárok, máte-li nárok na hrazenou dopravu vozidlem lékařské služby, a pokud Váš ošetřující lékař tuto dopravu soukromým vozidlem schválí. O tom, zda máte nárok na hrazenou dopravu, rozhoduje také Váš ošetřující lékař.

Doporučujeme Vám tedy se dohodnout přímo s ním, záleží totiž na jeho posouzení a nedokážeme tak předem říci, vzhledem k neexistenci pevných pravidel, zda usoudí, že máte na hrazenou dopravu vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu právo. Také by bylo vhodné se zeptat přímo u Vaší zdravotní pojišťovny.

Doprava pacienta soukromým vozidlem je pak hrazena podle příslušného výkonu dopravy ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního zdravotnického zařízení, které je oprávněné poskytnout zdravotní péči potřebného typu. Účtuje se pouze skutečný počet kilometrů ujetých s konkrétním pacientem, nikoli cesta vozidla bez pacienta.

Podrobnější první úpravu můžete konkrétně nalézt v zákoně č. 48/1997 Sb.,o veřejném zdravotním pojištění v §36.

Přejeme Vám hodně sil

Vaše Férová nemocnice

17.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS