Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chci rodit v ČR

Dobrý den, mám dotaz. Já jsem s Bulharka v 8. měsíci těhotenství, ale neplatím si zde zdravotní pojištění. Mohli byste mi poradit, či zkusit odhadnout, kolik by mohl stát porod v ČR občanů EU? Moc Vám děkuji za odpověď.

Penny

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jde o plánovaný porod v České republice, tak cena, kterou byste platila za porod v české nemocnici se může lišit podle toho, jak bude Váš porod probíhat, zda bude třeba speciální péče o novorozeně, případně o Vás. Není tedy možné předem přesněji odhadnout, kolik bude porod stát (jakékoli komplikace se mohou objevit kdykoli).

Nejvhodnější je se zeptat přímo v nemocnici, kde hodláte porod podstoupit - zde se dozvíte přesnou částku za běžný porod. Navíc musíme zmínit, že není rozdíl v tom, jestli jste občankou některé ze zemí EU, České republiky nebo nějakého jiného státu mimo EU - cena se totiž odvíjí od provedeného zákroku, nikoliv od občanství.

Podle informací z roku 2011 může klasický porod vyjít na 10 - 12 tisíc korun českých. Jakákoli komplikace však porod prodražuje.

Zkuste se obrátit i na vaši zdravotní pojišťovnu, u které jste aktuálně pojištěná, s dotazem, zda by uhradila porod v zahraničí. Vaše pojišťovna samozřejmě nemusí tuto péči hradit automaticky, v zemích EU však pojišťovny po předchozím souhlasu takovou péči hradí. Přesnější informace Vám však nejsme schopni poskytnout, obraťte se tedy přímo na Vaší zdravotní pojišťovnu v Bulharsku.

Vaše Férová nemocnice

3.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS