Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Co když si nemohu dovolit regulační poplatek u lékaře?

Dobrý den,

představme si, že nastane situace, kdy se mi v noci nebo o víkendu udělá špatně, mám čtyřicítky horečky, ale protože je před výplatou, já nepatřím do skupin s vysokým příjmem a taktak vyjdu, nemohu si dovolit jet na pohotovost, zaplatit 90 Kč regulační poplatek a ještě několik set za např. antibiotika. Neumírám (takže asi nejsem akutní pacient), jen se mi podlamují kolena a je mi hrozně špatně.

Může mě lékař prostě odmítnout a poslat mě domů? Počítejme prosím s typem lékaře, který není ochotný mě vyšetřit i bez poplatku. Léky sice potřebuju, ale pravděpodobně za týden do výplaty neumřu, jen je mi hodně špatně.

Má možnost lékař udělit výjimku na poplatek a léky? Přece jen na každém receptu zaškrtává, jestli bude pacient hradit nebo jestli bude hradit pojišťovna.

Lze si třeba vyzvednout fakturu a doplatit ji za týden převodem, i když jde jen o ošetření na pohotovosti? Jde to i s léky?

Pěkný den

iontak

Odpověď:

Dobrý den,

lékař má ze zákona povinnost vybírat regulační poplatky. V případě, že tak nečiní, vystavuje se riziku uložení pokuty až do výše 1 000 000 Kč. Důvodem tohoto opatření je dle Ministerstva zdravotnictví ochrana lékařů před nekalou konkurencí těch jejich kolegů, kteří by poplatky zásadně nevyžadovali, takže by se k nim pacienti jen hrnuli. Toto opatření se však netýká ojedinělého nevybrání poplatku (např. pro náhodné opomenutí).

Zákonem je stanoven okruh osob a úkonů, které jsou od regulačních poplatků osvobozeny. Okruh osob, které nemusí platit regulační poplatek, naleznete zde. Okruh zdravotních úkonů, při kterých jste osvobozena od regulačního poplatku, naleznete zde.

Píšete, že nepatříte do skupin s vysokým příjmem. Od regulačních poplatků byste však mohl být osvobozen pouze v případě, že byste se nacházel v hmotné nouzi. Tzn. že by vaše celkové sociální a majetkové poměry neumožňovaly uspokojování vašich základních potřeb, aniž by se tak stalo vaším zaviněním. V takovém případě byste ovšem měl i právo na pomoc v hmotné nouzi od státu. Při každé návštěvě lékaře byste mu musel navíc předložit potvrzení krajské pobočky Úřadu práce ne starší než 30 dnů.

Pokud však do této kategorie osob nespadáte a přesto se stane, že z nějakého důvodu nemůžete regulační poplatek uhradit, musíte se pouze domluvit s lékařem. Někteří lékaři jsou vstřícní a nechají vás poplatek uhradit později, např. po výplatě, s jinými ovšem může být problém. Snažte se vylíčit svoji situaci tak, aby ji lékař pochopil.

S pozdějším proplacením léků však můžete mít větší problém. Léky se prodávají v lékárně, kde vám je bez zaplacení nevydají. O domluvě o pozdějším zaplacení by bylo možno uvažovat v případě, že by měl lék lékař fyzicky u sebe.

Další informace o regulačních poplatcích naleznete zde.

 

Vaše Férová nemocnice

22.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS