Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dávky pro těhotnou ženu na úřadu práce

Dobrý den, 27.2.2011 jsem po šletech RD nastoupila na původní místo v zaměstnání. 10.1.2012 jsem ale podala výpověď zdůvodu nevyplácení mzdy s nároekm na odstupné a od 11.1.2012 jsem evidována na ÚP. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Práci se mi bohužel nepodařilo najít do teď a mám strach, že jako těhotná to budu mít ještě horší. Jaké budu mít nároky na dávky související s porodem, resp. PPM či RD. Děkuji za info

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí po 28 týdnů od počátku osmého týdne před očekávaným dnem porodu. Podmínkou je účast na pojištění alespoň 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Účast na pojištění má zaměstnanec v těch měsících, ve kterých jeho příjem z tohoto zaměstnání činil alespoň 2 500 Kč. 

Na rodičovský příspěvek má nárok osoba, která pečuje o nejmladší dítě v rodině a to nejdéle do 4 let věku dítěte. Celková částka, kterou je možno takto vyplatit, je nejvíce 220 000 Kč. Vždy máte nárok na rodičovský příspěvek. Za určitých podmínek však máte nárok na volbu výše (a tedy doby trvání) rodičovského příspěvku. K tomu vám více informací poskytne krajská pobočka Úřadu práce, kterou si můžete vyhledat zde.

Vaše Férová nemocnice

23.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS