Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dluh u VZP - odmítnutí péče

Dobrý den, přítel má dluh u VZP, jako OSVČ neplatil zdravotní pojištění. Má diabetes 2. typu a tedy je závislý na léčbě inzulínem. Před 6 týdny mu lékařka sdělila, že již nenapíše další inzulín, neboť dluží na VZP. On je však na inzulínu závislý, vzala mu průkaz diabetika. Nyní to řeší tak, že si inzulín nepíchá, ale jeho zdravotní stav není dobrý. Existuje pro něj nějaká možnost? Jeho stav ho již ohrožuje na životě. Děkuji za odpověď.

zoe

Odpověď:

Dobrý den,

i pokud má pacient dluh u své zdravotní pojišťovny, není to důvodem pro to, aby mu byla odpírána zdravotní péče. Možnosti, kdy může lékař poskytnutí zdravotní péče odmítnout, upravuje velmi přísně zákon. Tato možnost v něm není uvedena. Naopak, zákon uvádí, že má pojištěnec právo na zdravotní péči a nepodmiňuje ji nedoplatky na zdravotním pojištění.

Z právního pohledu také lékař nemá důvod takto postupovat, zdravotní pojišťovna totiž lékaři jeho léčbu proplatí bez ohledu na to, zda má pacient dluh na zdravotním pojištění.

Proti jejímu postupu se můžete bránit následujícími způsoby. Můžete podat stížnost proti jejímu postupu; podrobnosti popisujeme zde. Také se můžete obrátit přímo na příslušnou zdravotní pojišťovnu. Náprava prostřednictvím tohoto postupu však může trvat déle, než je v dané situaci pro pacienta bezpečné.

Pokud je situace opravdu akutní, lze také využít práva na volbu lékaře a najít takového, který se nebude zdráhat potřebné léky předepsat. Ani toto právo pacienta není existencí dluhu u zdravotní pojišťovny nijak omezeno.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS