Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doplatek za ortodontickou léčbu

Dobrý den, 
v září 2010 mi ortodontistka nasadila fixní aparát na horní čelist, přičemž cena byla 5 000 Kč.

Nyní (březen 2012) jsme se domluvily na jeho sejmutí, avšak byla jsem upozorněna, že doplatek za léčbu bude činit 1 230 Kč, jelikož paní doktorka v průběhu léčby údajně používala dražší materiál.

Je možné, aby mi bez jakéhokoli předchozího upozornění, že v budoucnu budu nejspíš doplácet, či bez toho, aniž by mi dala na výběr z dražšího/levnějšího materiálu, účtovala tuto sumu? 

Děkuji za Vaši odpověď.

Lecka1987

Odpověď:

Dobrý den,

u každého zákroku lékaře je vyžadován informovaný souhlas pacienta, jemuž má předcházet poučení pacienta o zákroku. V rámci tohoto poučení by Vás měl lékař také informovat o možných alternativách zákroku a o tom, že za daný úkon budete doplácet (například v případě nadstandardní péče).

Na základě tohoto poučení se potom můžete rozhodnout, zda zákrok podstoupíte či nikoliv. U drobných zákroků však není vyžadován písemný informovaný souhlas. Za souhlas je považováno i to, že pacient zákrok bez výhrad podstoupí.

Přestože tedy máte pravdu v tom, že doplatek nákladů, se kterými jste nebyla předem seznámena, není v souladu s právem, bude poměrně složité lékaři jeho pochybení dokazovat.

Můžete na tuto skutečnost upozornit svého lékaře s varováním, že na jeho jednání podáte stížnost, pokud bude trvat na takovémto doplatku. (Bližší informace k podávání stížností na postup lékaře naleznete zde.)

Doporučujeme v budoucnu trvat na tom, aby Vás lékař o plánovaném zákroku včetně případného doplatku za něj předem poučil, případně si o ceně zákroku vyžádejte písemné potvrzení, kterým budete moci dokázat, že došlo k navýšení ceny oproti původní dohodě.

Vaše Férová nemocnice

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS