Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprava do a ze zdravotního zařízení

Zdravím Vás,

vybral jsem si zdravotní zařízení k mé operaci pátěře FN Motol,na místo mého spádového zdr. zařízení,které je FN Hradec Králové kde jsem byl již dvakrát operován(s malým úspěchem),ale FN Motol mi odmítla potvrdit doklad cestovních náhrad pro zdr.pojišťovnu 211 a rovněž mi bylo sděleno,že nemám na sanitku nárok, protože mé trvalé bydliště je v jiném kraji,

děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Luboš

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákona o veřejném zdravotním pojištění (§ 36 a § 37) máte jako pacient (pojištěnec) nárok na náhradu cestovních nákladů tehdy, máte-li nárok na bezplatnou přepravu sanitkou. Nárok na bezplatnou dopravou sanitkou schvaluje ošetřující lékař, nedovoluje-li Váš zdravotní stav  přepravu jiným způsobem, např. vlastním autem nebo hromadnou dopravou.

Pokud by Vám lékař schválil nárok na sanitku, alternativně se můžete rozhodnout pro dopravu soukromým vozidlem řízeným jinou osobou (vyžaduje další schválení ošetřujícícm lékařem), za kterou máte nárok na náhradu cestovních nákladů ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele, který je schopen poždovanou zdravotnickou dopravní službu poskytnout (i když nejste s operací v daném místě spokojen). Vy jste sice bohužel nárok na sanitku nedostal, ale postup Fakultní nemocnice Motol byl  chybný. Skutečnost, že trvalé bydliště pacienta je v jiném kraji, není rozhodující. Rozhodující je skutečná vzdálenost nejbližšího smluvního poskytovatele, který je schopem danou zdravotnickou službu poskytnout. 

Danou situaci doporučujeme řešit s Vaší zdravotni pojišťovnou.

S přáním hezkého dne,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

 

 

21.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS