Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprava na chemoterapii - jak se hradí?

Dobrý den,

maminka má rakovinu. Nyní jezdí na chemoterapie. Mám dotaz ohledně proplacení převozu sanitkou na chemo. Jsme z Ústeckého kraje ale vybrali jsme si Pražskou nemocnici kam s maminkou dojíždíme. Jelikož má už několik cyklů chemoterapie za sebou bývá jí po cestě často velmi špatně. Můj dotaz zní jestli by maminka měla nárok na přepravu sanitkou i přesto že jsme se rozhodli pro jinou nemocnici než tu která je v našem kraji?

Fencl

Odpověď:

Dobrý den,

pokud maminka nezvládne cestu z chemoterapie běžným způsobem, má nárok na přepravu sanitkou. Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění je tato služba hrazena pojišťovnou. Nicméně pokud existuje bližší poskytovatel, který je zdravotní službu schopen poskytnout, má pojišťovna ze zákona povinnost uhradit Vám pouze náklady odpovídající dopravě k tomuto bližšímu poskytovateli. Doporučujeme Vám proto předem vyjednat s pojišťovnou jakou část z nákladů je Vám ochotna uhradit.

Zdravotní stav posuzuje ošetřující lékař a určí, zda pacient nárok na sanitku má nebo ne. Proto se domluvte s Vaším ošetřujícím lékařem, aby mamince sanitku napsal. Pokud nebude chtít, můžete změnit lékaře, který Vám jistě rád vyhoví. Přičemž za ošetřujícího lékaře se považuje jak praktický lékař Vaší maminky, tak lékař, který se o ni stará v nemocnici.

Vaše Férová nemocnice

 

24.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS