Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hrazení bolestného z pojištění odpovědnosti cizí osoby - zlomenina kotníku

Dobrý den,
utrpěl jsem zlomeninu vnějšího kotníku typu Weber B a rupturu vazu Delta. Úraz byl způsoben cizí osobou, která má pojištění odpovědnosti. Bolestné mi tedy bude hradit pojišťovna viníka. Moje otázka zní, jakou diagnózu mohu po pojišťovně uplatňovat. Podle metodiky mohu požadovat:
S8235 - zlomenina Weber B 150 bodů
S936 - Ruptura vazů kotníku a nohy pod ním 70 bodů.
Celkem tedy 220 bodů.
Je to tak správně?
Jaká je hodnota bodu pro úrazy způsobené v roce 2017?

Děkuji

S pozdravem

MV

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Od roku 2014, kdy byla zrušena vyhláška č. 440/2001 Sb. o bodovém ohodnocení bolestného a ztížení společenského uplatnění, již nejsou body ani hodnoty bodu fixně stanoveny. Pro uplatňování bolestného v řízení před soudem byla vypracována metodika Nejvyššího soudu, která určuje počet bodů u jednotlivých zranění.

V otázce bolestného tedy soudy vycházejí zpravidla z Metodiky k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle § 2958 občanského zákoníku), kde je Vaše zrnění klasifikováno, jak uvádíte - S8235 - zlomenina Weber B a S936 - Ruptura vazů kotníku a nohy pod ním. V součtu 220 bodů (viz zde).

Zrušením vyhlášky č. 440/2001 Sb. došlo také ke zrušení fixně určené hodnoty jednoho bodu na 120 Kč. Metodika NS doporučuje hodnotu bodu odvozovat od jednoho procenta hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství za kalendářní rok předcházející roku, v němž vznikl nárok/vznikla bolest (viz  zde).

To znamená že, pokud nárok na bolestné (poranění) vznikl v roce 2017, hodnota bodu bude určena jako 1% průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v roce 2016, což je  dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 26 467 korun. Hodnota bodu pro rok 2017 činí tedy 264,67 Kč.

Ve výsledku by tedy výpočet mohl vypadat takto: 220*264,67, což je 58 227,4 Kč.

Na danou tematiku nejsme odborníky, proto bychom Vám doporučili obrátit se přímo na znalce.

Pro přesné stanovení výše nemajetkové újmy zdraví vznikla skupina znalců, kteří se danou oblastí zabývají a s uvedenou metodikou dále pracují (viz zde).

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6030. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS