Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hrazení operace

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla zajímavou věc, a proto Vám píši, neboť bych ráda věděla, kde je pravda. Pokud si člověk hradí zdravotní pojištění, požil alkohol a došlo k autohavárii, musel být operován a následně týden v nemocnici, je možné, že si musí vše uhradit jak operaci, tak rentgen atd.? Jak je to vůbec možné, pokud si řádně hradí zdravotní pojištění? Jak to řeší bezdomovci, nebo cizinci, kteří nic neplatí a jsou operováni? Děkuji za odpověď.

Pája

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o veřejném zdravotním pojištění neobsahuje povinnost pojištěnce hradit si péči sám, pokud požil alkohol a následně vznikla situace, že musel být ošetřen apod. Úkony, které spadají mezi hrazené pojišťovnou, tedy pojišťovna hradí. Pokud však požil alkohol a způsobil dopravní nehodu, při které byl zraněn další člověk, má pojišťovna tohoto dalšího zraněného člověka právo po pojištěnci, který nehodu způsobil, požadovat úhradu nákladů spojených s léčením.

V případě lidí, kteří nejsou zdravotně pojištěni, a zdravotnické zařízení jim poskytlo zdravotnickou péči,  má pak toto zařízení možnost požadovat náhradu vynaložených nákladů právě po nepojištěných osobách.

 

Vaše Férová nemocnice

28.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS