Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informace o ceně zákroku

Dobrý den, před 14 dny jsem navštívila svoji zubní lékařku jako bolestivý případ - měla jsem kaz, který mi vrtala, ale bolest se vrátila. Bohužel mi řekla, že s tím nemůže nic udělat a dala mi doporučení přímo s názvem, adresou I telefonním číslem, kam se mám objednat na přelečení zubu. Po 14 dnech čekání na termín jsem se konečně na doporučené pracoviště dostavila, kde mi vyčistili dva kanálky a přišlo nemilé překvapení ve formě účtu 3800 kč za provedení zákroku. Ani moje zubařka, ani nikdo na doporučeném pracovništi mě neinformoval, že zákrok bude za úhradu - už vůbec jsem nedostala informaci o požadované částce. Po dvou hodinách v křesle a s umrtveným obličejem jsem se s nikým nedohadovala a účet zaplatila - pak mi to docvaklo až doma. Chci se zeptat, zda je tento postup oprávněný? Může mě zubní lékařka odeslat do soukromé zubní ordinace aniž by mě vůbec někdo informoval, že zákrok bude placený? Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

Marquete.v

Odpověď:

Dobrý den,

Daný postup skutečně není správný, lékař je povinen Vás informovat o ceně zákroku dle § 45 odst. 2 písm. a) zákona č. 372/2011 Sb a jednání proti tomuto předpisu je správním deliktem dle § 117 odst. 1 písm. o) téhož zákona.

Problém je možno řešit podáním stížnosti ke krajskému úřadu, o které se můžete informovat zde. Dalším způsobem vypořádání může být mimosoudní vyrovnání. V dané situaci se sice bude těžko dokazovat, že Vás zdravotník skutečně neinformoval, ovšem pokud nebyl vystaven ceník nehrazených služeb na pacientům přístupném místě ( § 45 odst. 2 písm. b) zákona č. 372/2011 Sb.; přičemž i samotné nedodržení této povinnosti je správním deliktem) je právo na Vaší straně.

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

 

 

7.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS