Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak postupovat při návratu z dlouhodobého pobytu v zahraničí (mimo EU)

Dobrý den,
zajímalo by mne, jak postupovat, při návratu z dlouhodobého pobytu v zahraničí (mimo EU).
Jsem pojištěna u komerční pojišťovny na období 27. 9. 2010 – 26. 9. 2011. V září loňského roku, 28. 9. 2010, jsem odletěla studovat Aj a v půlce záři (tj. ještě před vypršením sjednaného pojistného) se vracim zpět do Čech.
Z veřejného zdravotního pojištění v Česku jsem se osobne odhlasila na pobocce OZP v Brně před svým odletem, karticku jsem vrátila - poslala ji mamka po mém odjezdu v lhůte do 8 dnu od odletu. Paní v OZP mi to takto poradila s tím, že se mi můze stat před odletem úraz, tak aby mne v takovém připadě bez problemu osetrili.
Vím, že se mám ihned po návratu přihlásit zpět k veřejnému zdravotnímu pojištění. Jedná se mi o to, ze stát se může cokoliv a já si např. po příletu v letištní hale zlomím nohu nebo vyvrktnu kotník. Nebo při cestě z Pražského letiště domů na Moravu dojde k nehodě. Jak by to bylo s ošetrením v takovem připadě? Existuje pro tyto připady nějaká ochranná lhůta?
Přiletím v pozdnich odpoledních hodinách a jít ihned na pojišťovnu a přihlásit se bude nemožné. Co mi poradíte?
Děkuji za odpověď.

bbarbucha

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákona je návrat ze zahraničí nutno neprodleně oznámit OZP. Zdravotní pojišťovna je povinna hradit zdravotní péči až ode dne, kdy byl návrat z ciziny oznámen, zatímco pojištěnec je povinen platit pojistné ode dne ukončení resp. přerušení dlouhodobého pobytu. Nárok na pojistné by tak vám v tomto případě náležel až ode dne, kdy došlo k oznámení návratu z ciziny, čili lékařské výlohy, které by vznikly v mezidobí, byste si musela platit vy sama. 

Samozřejmě však záleží i na tom, jakými podmínkami, případně zákony se řídí daná zahaniční pojišťovna u které jste v zahraničí pojištěna. Je možné, že vám vaše současné pojištění dopadá i výlohy vzniklé při vašem návratu do ČR. Dalším možným postupem by mohlo být sjednání komerčního pojištění v zahraničí, které by dopadalo na vaši cestu zpět do ČR.

Alternativní možností by mohlo být zplnomocnění některého z vašich příbuzných, aby došel na pojišťovnu OZP a vaším jménem tam ohlásil váš návrat. Byly by tak vyřešeny případné komplikace.

Vaše Férová nemonice

10.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS