Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Keramické korunky

Dobrý den,

3 dny mám nasazených 6 celokeramických korunek předních horních zubů. Už při nasazování byla pravá strana, tedy 3 zuby, velmi natěsno, že je tam musel pan zubař hodně vtlačit. Při používání se mi celá ta pravá strana jakoby uvolnila, prostě cítím u těch třech zubů takovou vůli a mám strach tam kousat, ikdyž vlastně můžu kousat jen na pravé straně.
Prosím, co s tím? Stálo mě to všechny peníze. Dají se sundat korunky nepoškozené nebo kdyby nešly sundat, musí se zničit? Četla jsem, že skoro vždycky se korunky při sundávání musí zničit rozřezáním. Kdo to zaplatí? Jak postupovat? 

Děkuji

Milacek21

Odpověď:

Dobrý den,

Jestliže byla plomba zhotovena již tento rok, řídí se reklamace ustanoveními nového občanského zákoníku, který nabyl účinnosti 1. 1. 2014.  Dle něj si můžete ihned při oznámení vady lékaři sama zvolit způsob reklamace. Můžete požadovat odstranění vady dodáním nových korunek. Můžete však také rovnou požadovat odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Toto právo volby ovšem musíte uplatnit ihned při oznámení vady. 

Jestliže nastane první možnost a rozhodnete se pro odstranění vady dodáním nových korunek, musí lékař vadu odstranit  do 30 dní. Pokud by lékař do této lhůty vadu neodstranil, měla byste možnost odstoupit od smlouvy a požadovat peníze zpět. Stejně tak můžete odstoupit od smlouvy v případě, že by korunky opakovaně vypadávaly. V takovém případě totiž nemůžete věc řádně používat kvůli opakovanému výskytu vady po opravě. 

Při případném uplatnění záruky si o něm od zubaře vyžádejte písemné potvrzení, aby nebylo možné zpochybnit, že jste korunky reklamovala včas. Pokud byste měla s vyřizováním reklamace problémy, doporučujeme se obrátit na Sdružení ochrany spotřebitelů.

Vzhledem k tomu, že v naší poradně máme pouze právníky, tak Vám nejsme schopni říci, jestli lze korunky sundat bez jejich rozřezání.

Doporučujeme se tedy snažit s lékařem domluvit a trvat na svých výše uvedených právech. Problémy podobné tomu vašemu jsme v naší poradně v minulosti již řešili, například zde vám mohou být objasněny další dotazy.

Vaše Férová nemocnice

4.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS