Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Komplexní laboratorní vyšetření

Dobrý den,

prosím mohu požádat lékaře o odběr krve k provedení komplexního laboratorního vyšetření krve (borelióza, chlamydie, stafylokok atd.)? Kolik tento komplexní rozbor stojí a jsou stanoveny nějaké podmínky pro jeho provedení.? Může lékař odběr krve pro toto vyšetření odmítnout z důvodu vyšších finančních nákladů? Jaké má k tomu stanovisko VZP?

Velmi děkuji za brzkou odpověď, je to akutní.

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

neexistuje žádná právní norma, která upravuje případy, kdy musí lékař provést vyšetření na boreliózu, chlamydie, stafylokoka atd. a kdy nemusí. Každý lékař má povinnost poskytovat lékařskou péči na náležité odborné úrovni a postupovat v souladu s dostupnými poznatky vědy dle zákona o zdravotních službách. Pacient nemůže vyžadovat po lékaři provádění zákroků a vyšetření, které dle lékaře nejsou v souladu s jeho přesvědčením o nejlepší možné poskytované péči. Je na odborném posouzení, zda určitý postup je z hlediska léčení vhodný. Můžete se však obrátit na jiného lékaře (pokud se jedná v případě chlamydiové infekce o pohlavně přenosnou chorobu, tak např. na svého gynekologa) nebo na infekční oddělení jakékoliv nemocnice. Na odběr a rozbor krve můžete zajít např. do soukromé laboratoře, avšak laboratorní vyšetření v těchto zařízeních nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění a jsou zpoplatněny.

VZP ani zdravotní pojišťovny obecně nejsou tím, kdo určuje, jaká zdravotní péče (ne)bude hrazená z veřejného zdravotního pojištění a jaké částky za tuto péči zaplatí. Co spadá do hrazené péče, je především stanoveno zákonem o veřejném zdravotním pojištění a jeho přílohami. Konkrétně o tom, jaké výkony zdravotní péče jsou/budou hrazeny, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. Každý rok vydává formou závazné vyhlášky seznam zdravotních výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění a rovněž tzv. úhradovou vyhlášku, která stanoví výši úhrady za konkrétní péči.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS