Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Léčba v zahraničí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v roce 2011 mi vznikl nevzhledný otok ve tváři (bylo provedeno vyšetření u stomatologa, dermatologa, infektologa, revmatologa). Všechno negativní. Jen se přišlo na to, že je tam velký chronický zánět, který se bohužel rozšiřuje. Ze začatku to vypadalo jako od zubu, ale teď už to zasahuje i na rty a druhou tvář a vzniká mi otok pod okem. Je možné zažádat u pojišťovny o vyšetření v zahraničí a doporučení léčby? Jakou mám šanci? Vyšetřovali mě už ve 2 krajských nemocnicích. Provedeno CT, MRI, sono, odběry krve, 2 biopsie z uzlin, kde také zánět zastižen, ale neví se z čeho a 2 biopsie z pokožky nad rtem, z důvodu možného podezření na merkelsonův syndrom, ale tento syndrom neprokázán. Jsme prostě zoufalá.

xaverius

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní péči můžete čerpat kdekoli v Evropské unii, je třeba však dbát na splnění všech podmínek pro to, aby byla taková péče proplacena českou pojišťovnou. Další důležitou informací je ta, že péči nejprve platí samotný pojištěnec přímo v zahraničí, a až poté žádá u české zdravotní pojišťovny o následnou refundaci (náhradu).

Doporučujeme obrátit se přímo na pobočku Vaší pojišťovny s popisem Vaší situace a s žádostí o předchozí souhlas s doplňující zprávou, jaké konkrétní podmínky je třeba splnit, aby uhradila vyšetření v zahraničí. Pro zjištění cen zákroků v České republice můžete kontaktovat Centrum mezistátních úhrad - kontakt naleznete na stránkách www.cmu.cz.

Podmínky, které je třeba splnit, aby pojišťovna zpětně proplatila zdravotní péči poskytnutou v zahraničí:

  • pojišťovna proplatí maximálně částku, kterou by hradila, kdyby byl zákrok proveden v České republice, ne však více, než kolik pojištěnec skutečně zaplatil; v některých evropských zemích mohou být zákroky dražší než v České republice, pojištěnci tak může být proplacen pouze zlomek ceny,
  • pokud je v České republice k zákroku vyžadována indikace odborným lékařem nebo předchozí souhlas revizního lékaře, musí být toto splněno i v zahraničí; je třeba dbát na to, aby byl zákrok indikován lékařem takové odbornosti, která se vyžaduje v České republice, jinak se pojištěnec vystavuje riziku, že mu péče nebude proplacena,
  • pojištěnec musí doložit překlady i originály lékařských zpráv z ciziny a podrobný doklad o zaplacení,
  • o refundaci musí pojištěnec požádat u své pojišťovny.

Vaše Férová nemocnice

19.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS