Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařská zpráva

Dobrý den.
Chtěla bych vás požádat o radu. Mám se dostavit k posudkové komisi ohledne mého zdravotního stavu a posouzení invalidního důchodu. Chodím k lékařce, kde se léčím, a když jsem jí řekla že, potřebuji napsat podrobnou zprávu pro LPK, tak jsem ji doslova musela 4x žádat, aby mi ji napsala; stále nemá čas!!! Až po mé čtvrté žádosti mi ji napsala, zatim co jsem ležela na kapačce, a dala mi ji do obalky. Za zprávu pro posudkoveho lekare mi řekla, že zaplatim 200 Kč, má na to nárok? Ale hlavni je, že az doma jsem zjistila, že ta její zpráva je vlasně jen opsaný kus něceho, co ani není pravda. Napsala mi tam léky které vůbec neuzivam, pak mi napsala, že můj stav je po spánku lepší, i když to není pravda a v jiné zprávě u sebe má napsáno, že trpím nespavostí a beru na to leky. O tom se ve zprávě ani nezmínila. A celkově můj zdravotní stav do té zprávy napsala úplne jinak, než mám psáno u ni v kartě. Můžu a nebo mám právo za ni dojít a dozadovat se, aby tu zprávu přepsala??!! Moc vám děkuji.

arcina32

Odpověď:

Dobrý den,

váš dotaz má de facto dvě části, tedy nejprve k otázce peněz. Posudková činnost náleží mezi typy zravotnické péče, které jsou hrazeny, tedy je neplatí přímo pacient. Jelikož v rámci této činnosti byla vyhotovena i vaše zpráva, není lékařka oprávněna vybírat za vypsání této zprávy od vás peníze. Tento názor byl ostatně potvrzen i odpovědí z ČSSZ. Pro bližší informace se můžete samozřejmě obrátit přímo na ně, a to na infolince pro nemocenské pojištění.

Co se týče chování lékařky, se kterým jste patrně oprávněně nespokojená, pokud zpráva opravdu obsahuje nepravdivé informace, máte plné právo za ní zajít a požadovat její přepsání. Pokud bude přístup lékařky stejně neochotný jako doposud, můžete využít svého práva podat na ni stížnost, dle postupu, který jsem blíže zpracovali zde. Doporučit také můžeme konzultaci zprávy z jiným lékařem. Případně můžete lékařku změnit za lékaře, kterému budete důvěřovat, a který bude postupovat řádně.

Vaše Férová nemocnice

9.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS