Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lhůty na promlčení nároku na rentu z nemoci z povolání

Dobrý den,

Chtěl bych Vás poprosit o Váš názor a radu. V roce 2012 mi bylo uznáno z oddělení nemocí z povolání následující: Uznává se zjištěné onemocnění jako ohrožení nemocí z povolání". Jedná se o syndrom karpálního tunelu na levé i pravé ruce lehčího stupně. Od té doby jsem byl už na dvou kontrolách EMG (na elektromyografii), kde zhoršení bylo z 10 % na 14 % a pak na 20 %. Tento rok (2015) půjdu opět na vyšetření, ale nevím, zda zůstanu pořád v ohrožení, nebo mi bude uznána nemoc z povolání. Od zjištění onemocnění jsem byl na dlouhodobé nemocenské a nyní jsem na uřadu práce. 

Tímto bych chtěl poprosit a zeptat se Vás, zda mi běží nějaké promlčecí lhůty, jak jsem se tady dočetl. Kdyby mi byla uznána nemoc z povolání, pak mám nárok na nějakou rentu od pojištovny, nebo na vyplacení snížení společenského uplatnění atd.? Nebo zda po uplynutí několika let můj nárok propadá? Píše se mi to blbě, ale firma se ke mě nezachovala vůbec hezky.

Předem děkuji za odpověď.
 

Petr

Odpověď:

Dobrý den, 

na úvod bychom se Vám rádi omluvili za pozdní zodpovězení Vašeho dotazu, které bylo způsobeno zatížením poradny velkým množstvím dotazů. Z Vaší tedy nedošlo k žádnému pochybení.

Nyní k Vašemu dotazu: Pokud by Vám byla uznána nemoc z povolání, pak po zaměstnavateli (u kterého jste pracoval naposledy před zjištěním nemoci z povolání a za takových podmínek, které vedly ke vzniku nemoci z povolání) můžete vymáhat náhradu za vzniklou škodu na zdraví. Jednotlivé nároky, které lze vymáhat naleznete v již zodpovězeném dotazu poradny zde. Pokud Vám v budoucnu bude nemoc z povolání uznána, pak Vám od uznání nemoci z povolání běží tříletá promlčecí lhůta, po jejímž uplynutí již nebudete moci práva nárokovat. Náhradu za ztrátu na výdělku můžete dostávat nejdéle do doby, než půjdete do starobního důchodu nebo dokud nedovršíte 65 let. 

Vaše Férová nemocnice

 

19.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS