Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

lůžka v nemocnici

Dobrý den, můj otec nastoupil na plánovanou operaci do nemocnice, pro nedostatek lůžek na standardu byl přeřazen na nadstandartní pokoj, pobyt na tomto pokoji žádá nemocnice uhradit v plné výši, tak jako by si tuto službu objednal. Otec se brání, protože tuto službu nevyžadoval. Kdo je v právu? Děkuji.

Janina

Odpověď:

Dobrý den,

 

v případě, že nebyl ze strany Vašeho otce podepsán souhlas s nadstandardní péčí, nemocnice není oprávněna po Vás požadovat úhradu. To lze dovodit z § 41 odst. 1 písm. c) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, podle nějž má pacient povinnost uhradit ze zdravotního pojištění nehrazenou službu pouze pokud mu tato služba byla poskytnuta s jeho souhlasem. Navíc podle § 28 odst. 3 písm. f) zákona o zdravotních službách má být pacient předem informován o ceně z pojištění nehrazených zdravotních služeb.

 

Jestliže navíc k přeřazení do nadstandardního pokoje došlo v důsledku nedostatku lůžek, nemůže se jednat o nadstandardní péči. Jinými slovy, pokud k uvedenému přeřazení došlo, protože z kapacitních důvodů neexistovala žádná jiná možnost, nejedná se o nadstandardní, z pojištění nehrazenou péči. Každý pojištěnec totiž musí mít k dispozici možnost využití lůžkové péče hrazené ze zdravotního pojištění. Tento nárok vyplývá z ustanovení § 11 odst. 1 písm. d) a § 13 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění.

 

Pokud Váš otec tedy nepodepsal souhlas s nadstandardní péči a byl na nadstandardní pokoj přeřazen z kapacitních důvodů, nemá nemocnice právo danou úhradu požadovat. Požadovala by totiž plnění bez právního důvodu neboli tzv. bezdůvodné obohacení, upravené občanským zákoníkem. Kdyby se po Vašem otci v této situaci nemocnice domáhala zaplacení úhrady soudní cestou, doporučujeme Vašemu otci vyhledat pomoc u advokáta, jejichž seznam vede Česká advokátní komora. Na tento seznam odkazujeme zde.

 

Závěrem Vás můžeme odkázat na dva již zodpovězené dotazy, které zřejmě vykazují některé shodné rysy s Vaším případem. Najdete je zde a zde.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

20.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS