Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost volby lázní, společný pobyt manželů

Dobry den, jsme s manželkou oba důchodci. Během asi měsíce mám jít na operaci srdce - bypass. Ještě nevim přesný termin, budu teprve pozván. Oba s manželkou spolu žijeme přes 40 let v malém domku na polosamotě. Manželka měla v roce 2002 těžkou operaci nádoru na míše a v lázních nebyla. Po operaci mám jet z nemocnice rovnou do lázní. Měl bych tyto dotazy:
1. Mohu si vybrat lázně, do kterých bych chtěl jet? Mám zájem o Poděbrady - vzhledem k místu našeho bydliště.
2. Můžeme jet do lázní spolu s manželkou a bydlet na jednom pokoji? Myslím v době po skončení prvních dní intenzivní péče po převozu z nemocnice. Manželka by si celý pobyt zaplatila. Myslím, že by mě to velice pomohlo v mé rehabilitaci.

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona máte právo na výběr zdravotnického zařízení. Lázně Poděbrady jsou podle seznamu lázeňských zařízení jedny z možných zařízení, ve kterých je možné předepsat léčbu nemocí a poruch oběhového ústrojí. Lékař, který vám lázeňskou péči předepisuje, by vám měl být schopen tuto informaci na vaši žádost také poskytnout. Bylo by vhodné ho o vašich preferencích ohledně lázní informovat.

Jakmile budete vědět, ve kterých lázních vám bude pobyt předepsán, neváhejte tyto lázně informovat a rezervovat pobyt i pro vaši manželku. Pobyt vaší ženy na jednom pokoji společně s vámi vám nemůže nikdo odepřít a nezáleží na skutečnosti, zda si celý pobyt hradíte oba sami nebo zda je péče jednoho z vás hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Neváhejte vždy s lékařem komunikovat a informovat se u něj na možnosti, které máte nejen ohledně toho, do jakého zařízení vás umístí, ale i o variantách řešení vašich zdravotních problémů. Součástí zdravotní péče není pouze předepisování léčebných prostředků, ale i komunikace s pacienty, která rovněž zvyšuje šance na rychlejší uzdravení.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS