Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím platit za odstranění bradavice?

Dobrý den,

chtěla bych se informovat, zda jsem povinná platit za odstranění bradavice, s kterou si kožní lékařka už nedovedla poradit? Po trojnásobnem odstranění se bradavice stále vrací, a to vždy ve větším rozměru. Jde o naší osmiletou dceru a bradavice se nachází na ukazováčku o rozměru 2x2 cm, což je dost a omezuje ji to ve škole při psaní atd. Lékařka nás nutí, abychom použili laser, za který samozřejmě chtějí 500 kč, tak se ptám, proč musíme platit když nám ústava zaručuje bezplatnou péči. V žádnem případě se nemuže jednat o kosmetický zákrok. Děkuji

mamka

Odpověď:

Dobrý den,

dovolte abychom se nejprve vyjádřili k ústavou zaručené bezplatné zdravotní péči, kterou jste zmínila. Tuto otázku řešil Ústavní soud ČR v podrobném nálezu Pl. ÚS 1/08, kde se můžete dočíst, co všechno tento pojem znamená a obsahuje. V daném nálezu soud mimo jiné dospěl k názoru, že platba za nadstandardy není v rozporu s bezplatnou zdravotní péči.

Pojišťovny bohužel proplácí pouze levnější a méně účinnější variantu odstraňování bradavic. Nejsme lékaři, ale je možné, že pro Vaši dceru by bylo lepší odstranit bradavici pomocí laseru. Tato není péče hrazená pojišťovnou, cenu byste museli uhradit z vlastních finančních prostředků,  Vaše lékařka Vám tuto variantu nesmí nutit, je ale povinna Vás s ní seznámit.

Pokud nejste spokojeni s péčí vaší lékařky, můžete vždy přejít k jinému lékaři ve Vašem okolí.

Vaše Férová nemocnice

5.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS