Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Na co mám nárok u zubaře

Dobrý den, zajímalo by mě na co mám nárok u zubaře. Měla jsem špatný zub a bylo mi sděleno, že mi udělají jiný, ale bude to stát 10 000 Kč nebo si ho nechám vytrhnout. Jiná možnost prý není. Tak by mě zajímalo, zda lze zub udělat za méně peněz jinou variantou a zda mi ho lékař musí udělat, i když mi to nenabídnul, protože to nedělá. Děkuji.

Hanča

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz by měl v první řadě směřovat na vašeho zubního lékaře, u kterého se informujte o dalších možnostech i o ceně zubní náhrady a důvodech její výše. Pokud Váš lékař neprovádí požadovaný úkon, můžete se obrátit na i jiné lékaře ve vašem okolí a zjistit, jaké možnosti Vám nabídnou a za jakou cenu. Máte právo změnit lékaře jednou za 3 měsíce. Více informací o tom, jak přejít k jinému lékaři se dozvíte např. v zodpovězeném dotazu z 30. 3. 2009.

Obecně platí, že lékař je povinen informovat pacienta mimo jiné také o možných alternativách léčebného výkonu. Jelikož nejsme lékaři, neumíme posoudit, zda je vytržení zubu z medicínského hlediska vhodnou alternativou k lékařem navrženému léčebnímu postupu a zda je možná levnější zubní náhrada. K obvyklé cenové výši zubní náhrady Vám doporučujeme se  informovat u vaší zdravotní pojišťovny, například na infolince VZP tel. č. 844 117 777.

Na dotaz s podobnou tématikou jsme již reagovali, odpověď naleznete v odpovědi z 7. 7. 2011.

Vaše Férová nemocnice

20.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS