Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada cestovních nákladů zdravotní pojišťovnou

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli si zdravotní pojišťovna může stanovovat svůj vlastní výpočet cestovní náhrady za auto ?
V mém připadě stanovili částku 4,3 Kc/1km. Moje auto ma spotřebu 7l/100km to mi při dnešní ceně 33Kc/1km = 2,31Kc/1km + 2Kc na amortizaci. Ja jezdím osobním autem pro služebni účely a tam mam amortizaci 3,90Kc/1km. Jak to, že zdravotní pojišťovna má jen cca 2Kc/1km ?

Mirek

Odpověď:

Dobrý den,

úhrada cestovních nákladů pro pracovní účely se řídí vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí a aktuálně stanovuje minimální výši amortizace 3,70 Kč/km. Náhrada cestovních nákladů pro účely zdravotního pojištění se však touto vyhláškou neřídí a posuzuje se zcela odděleně. Pokud se pojištěnec rozhodne pro dopravu soukromým vozidlem, má nárok na náhradu cestovních nákladů v případě, že jeho zdravotní stav podle vyjádření indikujícího ošetřujícího lékaře neumožňuje dopravu běžným způsobem bez použití dopravní zdravotní služby a pokud ošetřující lékař takovou dopravu schválí. Doprava pacienta soukromým vozidlem je hrazena ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního zdravotnického zařízení, které je oprávněné poskytnout zdravotní péči potřebného typu. Účtuje se pouze skutečný počet ujetých kilometrů. Tuto částku stanovuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví, která určí minimální sumy, které pojišťovny musí proplácet. Částky se neustále mění a záleží na konkrétním časovém okamžiku, kdy jste cesty k lékaři absolvoval. V současné době však již platí minimální částka 5,30 Kč za kilometr (To, že vám vyměřili 4,30 Kč je pravděpodobně kvůli tomu, že částka o které píšete se vztahovala k datu před změnou vyhlášky. Vzhledem k tomu, že nepíšete podrobnosti, tak toto pouze odhadujeme).

Konkrétní výše kilometrové sazby závisí od vzdálenosti mezi domovem a nemocnicí (stanoveny jsou jednotivá kilometrová pásma), o jaký zdravotnický úkon se jednalo, nebo jestli jste se například přepravoval v rámci jednoho statutárního města. Jedná se o složitý výpočet a konkrétní částku tedy dokáže vyjádřit software, který pojišťovna používá a závisí od konkrétních okolností Vaší přepravy. Z tohoto důvodu Vám doporučujeme se obrátit přímo na zdravotní pojišťovnu, u které se informujte o důvodu stanovení takovéto výše náhrad.

Stanovení jejich výše odlišné od cestovních náhrad od zaměstnavatele, však skutečně v zákoně oporu má.

Vaše Férová nemocnice

4.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS