Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na dopravu

Dobrý večer,

můj přítel dojíždí ambulantně na chemoterapii Hodgkinova lymfomu. Jsem jeho přítelkyně a dojíždím s ním. Chtěla bych se zeptat zda má nárok na nějaký příspěvek na dojíždění??? Finančně to není jednoduché, protože jsme oba studenti. Příteli je 20 let a pobírá sirotčí důchod. Já si při škole přivydělávám alespoň roznášením letáků. Děkuji za odpověď.

iwinka91

Odpověď:

Dobrý den,

 

pokud Váš přítel po chemoterapii nezvládne absolvovat cestu sám běžným způsobem, pak má nárok na bezplatnou přepravu sanitou nebo na úhradu nákladů na dopravu soukromým vozidlem.

Dopravu pacienta pojišťovna hradí v případě, kdy zdravotní stav pacienta neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby - tedy vozidlem sanity. Využití zdravotnické dopravní služby je možné nahradit dopravou soukromým vozidlem řízeným jinou osobou, jestliže ošetřující lékař takovou dopravu schválí. Zkuste se proto rozumně domluvit s Vaším obvodním lékařem (vysvětlit důvody a sám by měl také vědět, jaké účinky Vám podávané léky způsobují), protože jeho souhlas je skutečně nutný. V krajním případě máte také možnost změnit svého obvodního lékaře.

Ze zákona pak má Váš přítel nárok na náhradu cestovních nákladů ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele, který je schopen požadované zdravotní služby poskytnout. Pokud tedy může stejnou zdravotní službu poskytnout také jiné zdravotnické zařízení blíže Vašemu bydlišti, budou Vám proplaceneny pouze náklady na cestovné do tohoto zařízení. 

Vaše Férová nemocnice

7.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS