Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázně

Dobrý den,

Mám dlouhodobé problémy s kolenem, byl jsem již třikrát na operaci. Letos dvakrát operace menisku a v srpnu na plastice vazu. Chtěl bych se zeptat jestli mám nárok na lázně a co vše hradí pojišťovna?

Děkuji za odpověď.

FN

Odpověď:

Dobrý den,

V naší právní poradně bohužel pracují pouze právníci a ne lékaři, takže nemáme kompetence rozhodovat o tom, zda máte nárok na lázně či nikoli, s touto otázkou bychom Vám doporučili se obrátit na svého praktického či ošetřujícího lékaře.

Co se týká úhrad ze strany pojišťovny. Existují dva druhy lázeňské léčebně rehabilitační péče hrazené pojišťovnou, a to komplexní a příspěvková.

Komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče navazuje na lůžkovou péče nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči a je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti nebo na minimalizaci rozsahu invalidy. Tato péče je zcela hrazena zdravotní pojišťovnou. V případě komplexní lázeňské péče odešle zdravotní pojišťovna schválený návrh přímo lázním, které pacienta předvolají k nástupu. KLP čerpá pacient v době pracovní neschopnosti. Zdravotní pojišťovna hradí lázeňskou léčbu, celodenní stravování a ubytování.

Příspěvková lázeňská léčebně rehabilitační péče je posykována především pojištěncům s chronickým onemocněním v případě, kdy nesplňují podmínky pro komplexní lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Tato péče se většinou poskytuje jednou za dva roky a hrazenými službami jsou pouze vyšetření a léčení pojištěnce. Schválený návrh na příspěvkovou lázeňskou péči je odeslán do lázní prostřednictvím zdravotní pojišťovny nebo pacienta, který uvede požadavky na ubytování a stravování, jež si platí sám. PLP čerpá pacient v době své dovolené. Zdravotní pojišťovna hradí pouze lázeňskou léčbu. Pacient se může v lázních léčit také ambulantně (bez ubytování).

Neschválí-li zdravotní pojišťovna komplexní ani příspěvkovou lázeňskou péči, může klient absolvovat pobyt v lázních jako samoplátce.

Vaše Férová nemocnice

21.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS