Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na poskytnutí bezplatného odvozu sanitkou

Dobrý den,je mi 70 roků ajsem po operaci rakoviny tlustého střeva-mám vývod a následně kýlu velikosti dětské hlavy.Dále jsem v roce 2004a 2005 měl v průběhu týdne o vánocích 2x infarkt myokardu-operace-bypass,arytmie-mám také kardioverter kvůli arytmii-již třetí implantace.Po operaci srdce jsem se musel znovu učit chodit-chodím o berlích,mám od té doby silné závratě,nohy mne unesou tak 100 metrů a jsem silně vyčerpán.Měl jsem také operaci očí-napůl slepý- silný šedý zákal.Již 42 roků si píchám 4x denně inzulín-diabetes melitus 2.stupně.Během 10-ti let jsem prodělal celkem 12 operací.Na srdce beru denně 9 léků.Jsem proto zván na kontroly do diabetologické poradny a na kontroly do nemocnice v krajské nemocnici Liberec-kardiologie-kontrola zdravotního stavu a kontrola kardioverteru.Dotaz mám nárok na bezplatný odvoz k vyšetření na diabetologii a do nemocnice s tím,že na mne sanita počká a po vyšetření odveze zpět domů?Mám průkaz ZTP 2.stupně.Nežádal bych to ale nohy mne neunesou/pouze tak 100 metrů a dost/,silné závratě pozůstatek dvou infarktů a následné operace-po druhém infarktu mne ihned po oživení transportovali helikopterou do nemocnice na Karláku.

petr.essen

Odpověď:

Dobrý den,

jak jsme již uváděli v dotazech zodpovězených např. zde a zde, zda má pacient nárok na hrazenou dopravu vozidlem zdravotnické služby, určuje ošetřující lékař, a to s ohledem na zdravotní stav pacienta. Vzhledem k popisu vašeho zdravotního stavu, se nám jeví vysoce pravděpodobné, že na hrazenou sanitku nárok máte, avšak naše poradna je poradnou právní a nikoliv lékařskou, a tak nemůžeme za vašeho lékaře rozhodovat. Zákon o veřejném zdravotním pojištění, jež tuto problematiku upravuje, je poněkud nekonkrétní a nechává tak otázku vhodnosti nařízení hrazené dopravy na individuálním posouzení.

Pokud chcete zařídit sanitku do nemocnice a zpět, promluvte si o tom se svým lékařem, který by vám měl tuto dopravu zařídit.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS