Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na sanitku

Mám takový dotaz. Mamince je 91 let. Má cukrovku a léčí se na kardiologii. Udělalo se jí špatně, tak jsem ve 14 hodin volala rychlou. Ti ji odvezli do nemocnice.

Večer mi bylo řečeno, že je maminka vyšetřena, a že si pro ni mám přijet. Nemám auto ani řidičský průkaz. Bydlíme 20 km od Plzně na vesnici. Těžko bych někoho ve večerní dobu sehnala na odvoz.

Pak mi bylo řečeno, že je maminka mobilní, a že nemá nárok na sanitku, ale když si ji zaplatím, tak ji napíšou. Samozřejmě jsem souhlasila a budu čekat, kolik mě to bude stát děkuji, protože se nemám, jak pro ni dojet. Vlaky ani autobus tam bych nestihla, natož zpátky. Doufám, že mi poradíte.

Děkuji

nemam

Odpověď:

Dobrý den,

přepravu a náhradu cestovních nákladu upravuje zákon o veřejném zdravotním pojištění v § 36 a § 37. Podle těchto ustanovení je pro to, jestli bude přeprava hrazená z veřejného pojištění, podstatné, jestli stav pacienta neumožňuje běžnou přepravu. O stavu pacienta rozhoduje ošetřující lékař. Ten ve Vašem případě rozhodl o tom, že k přepravě Vaší matky není potřeba zdravotní dopravní služby.

Proti tomuto rozhodnutí lékaře můžete samozřejmě podat návrh na přezkoumání. Tento návrh se bude řídit § 46 zákona o specifických zdravotních službách. Návrh podáváte do deseti dnů od předání posudku poskytovateli zdravotních služeb, který posudek vydal. V návrhu uveďte s čím nesouhlasíte, proč s tím nesouhlasíte a čeho chcete návrhem na přezkum dosáhnout.

Zdravotnické zařízení buďto návrhu v plném rozsahu vyhoví, nebo jej předá příslušnému správnímu orgánu (což je místně příslušný krajský úřad). Spolu s návrhem předá i podstatnou zdravotní dokumentací s dalšími podklady potřebnými k rozhodnutí.

Krajský úřad do 30 dní vydá rozhodnutí. Může rozhodnout třemi způsoby. Zaprvé Váš návrh zamítne a lékařský posudek potvrdí. Zadruhé posudek zruší. Zatřetí posudek zruší a vrátí věc k novému posouzení.

Vše tedy záleží na tom, zda bude stav Vaší maminky vyhodnocený v přezkumném řízení jako nemobilní či nikoliv.

S pozdravem,                                                                                                 

Vaše Férová nemocnice

20.12.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS