Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemám potvrzení, že jsem byla pojištěna 14 let pobytu v zahraničí

V roce 1998 jsem se odhlásila od zdravotní pojišťovny a odstěhovala se do Kanady. Chtěla jsem se teď v září 2012 vrátit do Prahy a bylo mi řečeno, že musím doložit doklad, ze jsem celou dobu pobytu v cizině měla zdravotní pojištění. Bohužel Kanada uchovává dokumenty pouze 7 let tudíž zpětněod roku 1998 záznamy nemá. Česká zdravotní pojišťovna po mě chce doplatit 14 let zdravotní pojistku, jinak mě nepojistí. Byla mi nabídnuta možnost pojistit se a žít v ČR jako cizinec (mám rovnež kanadské občanství) ale to se mi zdá absurdní.
Jaké jsou mé možnosti?

nelie

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní pojišťovna v ČR má povinnost Vás pojistit, pokud máte v ČR trvalý pobyt. Bylo by však dobré, kdyby se Vám podařilo najít doklady o zaplacení celého období, po které jste byla v zahraničí. To proto, že při opětovném přihlášení u příslušné zdravotní pojišťovny jste povinna své pojišťovně dodatečně předložit doklad o uzavřeném zdravotním pojištění v cizině a jeho délce. Pokud takový doklad nepředložíte, jste povinna příslušné zdravotní pojišťovně doplatit zpětně pojistné.

Nemusí se jednat jen o faktury o zaslání pojistného pojišťovně, postačí potvrzení od zaměstnavatele, výplatní pásky nebo jiné listiny, které prokážou, že jste pojištění uhradila. Pokud doklady chybí, pokuste se domluvit se s pojišťovnou, aby vám vyšla vstříc a Vaše zdravotní pojištění Vám uznala.

Pokud se s pojišťovnou nedomluvíte na vstřícném jednání, pojišťovna po Vás může dlužné výživné vymáhat. Může Vám ukládat i penále za pozdní platbu, následovat pak může exekuce.

Také Vám nedoporučujeme se pojišťovat se jako cizinec. Pojistné částky jsou vysoké a plnění není kompletní. Na druhou stranu pro vás by to v krajním případě (nevíme jak vysoká by byla částka, kterou byste musela doplácet) mohlo být finančně výhodnější. Záleží také na tom, zda chcete zůstat v České republice natrvalo.

Vaše Férová nemocnice

 

2.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS