Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neoprávněná kontrola

Dobrý den. Sloužím jako voják z povolání a třetí den po ukončení pracovní neschopnosti mi přišla kontrola, která mě samozřejmě doma nezastihla, jelikož jsem byl v práci. Jakým způsobem se mohu bránit? Není přeci možné, aby k takovým situacím docházelo. Děkuji

Patris

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu přímo nevyplývá, jakého problému se situace týká. Přímo totiž nepíšete, zdali kontrola kvůli dodržování režimu zdravotní neschopnosti měla nějaké nežádoucí následky či nikoliv (zda Vám nebyla vyplacena náhrada platu nebo zdali Vám nebyly vyplaceny nemocenské dávky, zda z toho nejsou vyvozovány kázeňské potíže atd.). Pokud jste však již byl práce schopný, a toto jste schopen doložit (odevzdal jste potvrzení o ukončení nemocenské, můžete předložit nějaké potvrzení o nastoupení do zaměstnání), neměl by být problém s prokázáním, že jste režim práce neschopného dodržel. Mohlo dojít pouze k administrativní chybě, kdy jste byl u Ministerstva obrany stále veden jako práce neschopný.

Pokud Vám vadí, že ke kontrole vůbec došlo (a vy s tím máte nějaké potíže), obraťte se přímo na Ministerstvo obrany s dotazem, proč byla kontrola uskutečněna, a případně i s žádostí o zaplacení nevyplacených dávek. K takovým "zbytečným" kontrolám po ukončení pracovní neschopnosti by standardně docházet opravdu nemělo, avšak toto je záležitostí systému - nejde tedy o žádné porušení Vašich povinností.

Vaše Férová nemocnice

15.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS