Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neoprávněně vybraný regulační poplatek

Dobrý den, dnes ráno jsem volala k obvodní lékařce a sestřičku jsem poprosila o recept na léky proti alergii, které beru už několik let. Za hodinu jsem k ní přijela, recept si vyzvedla a s popřáním hezkého dne na mě sestřička vybafla " ještě 30,-Kč prosím" a já s údivem vytahovala peněženku.

Nedalo mi to a po příchodu domů jsem na internetu bádala za co se platí a za co ne. Dočetla jsem se, že vypsání receptu bez klinického vyšetření je bez poplatku! Telefonicky už jsem se k doktorce nedovolala, zkusím to zítra. Přes pojišťovnu jsem se dověděla, že si mám počkat na výpis osobního účtu a zda-li tam bude zapsán tento regulační poplatek, tak můžu napsat stížnost, že byl vzat neoprávněně. Jenomže co když napsán v kartě nebude?

Jak mám v tomhle pokračovat? Jak se v tomhle bude postupovat? Dočetla jsem se zde, že mám požadovat o vrácení peněz a pokud k tomuto sestřička nepřistoupí, tak se obrátit na pojišťovnu či zdravotní komoru. Kde je ale spravedlnost? Dojde vůbec k ní někdy v tomto státě? Sestřička si bere poplatky kdy se ji vzpomene, bohužel si vzpomene pokaždé na poslední chvíli. Děkuji za odpověď :)

Bára

Odpověď:

Dobrý den,

v tomto případě bude účinná pouze jedinná rada a to nastudovat si, kdy se regulační poplatky hradí a příště takovou platbu odmítnout s odkazem na zákon.

Regulační poplatky ve výši 30 Kč se tedy hradí, pokud Vás lékař klinicky vyšetří ve svých ordinačních hodinách, v ambulanci nebo u Vás vykonal návštěvní služku. Poplatek 30 Kč se hradí také za recept, na jehož základě došlo k výdeji prvního z balení předepsaných hrazených léčivých přípravků nebo potravin pro zvláštní lékařské účely, což nebude Váš případ. Dále zaplatíte 90 Kč za pohotovostní služby ordinující od 7 do 17 hodin a také v sobotu, neděli a svátek. 100 Kč se platí za každý den hospitalizace.

Jestliže regulační poplatek nebude zapsán ve Vašem výpisu z účtu u pojišťovny, zřejmě si jej zdravotní sestra nechala pro své vlastní potřeby a bude se jednat o bezdůvodné obohacení. Můžete se pokusit se zdravotní sestrou, která poplatek vybrala, dohodnout na vrácení. Obáváme se, že tato cesta nemusí být účinná. V takové případě ale přichází v úvahu žaloba na vydání bezdůvodného obohacení. Můžete podat také stížnost, jejíž vzory naleznete na našich webových stránkách.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS