Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neplátce zdravotního pojištění

Dobrý den, chci se zeptat co se děje, když člověk neplatí zdravotní pojištění a je hospitalizovaný v nemocnici. Nejspíše si vše musí zaplatit dodatečně? Co všechno a v jakých částkách se to pohybuje? Je to upraveno někde v zákoně? Děkuji

Eny

Odpověď:

Dobrý den,

při neplacení zdravotního pojištění vznikají penále na pojištění, samotnou péči si hradit pacient nebude, pokud je pojištěncem některé ze zdravotních pojišťoven v České republice. Penále jsou poměrně vysoké a činí 0,05 % z dlužného pojistného denně. Roční "sankce" činí tedy 18,25 % (0,05 % x 365 dní).

Penále vzniká pouze občanům, kteří si sami platí zdravotní pojištění a neplní řádně svoji povinnost. Jedná se tedy o OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) a OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů). OSVČ platí zdravotní pojištění v pravidelných měsíčních zálohách, které odpovídají dosaženému zisku v minulém období, OSVČ na hlavní činnost musí vždy platit alespoň minimální zdravotní pojištění. OBZP platí každý měsíc zdravotní pojištění ve výši 13,5 % minimální mzdy.

Zaměstnanec se nemůže stát dlužníkem na zdravotním pojištění a tudíž mu nemohou vzniknout ani penále. Za výpočet a odvod zdravotního pojištění za zaměstnance je zodpovědný jejich zaměstnavatel. 

Nezaplacené pojistné bude muset zaměstnavatel či OSVČ stějně doplatit a zdravotní pojišťovny dlužné pojistné vyměří výkazem nedoplatků nebo platebním výměrem a následně jej budou vymáhat soudní cestou společně i s penálemi. Penále je možné prominout, prominout však nelze nezaplacené pojistné.

Je dobré se obrátit na svou pojišťovnu, která Vám stanoví podmínky pro zaplacení a další postup.

Právní úpravu nalezneme v zákoně č. 592/1992 Sb., zákon České národní rady o pojistném na všeobecné zdravotním pojištění a zákoně č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS