Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí pojišťovny proplatit úraz

Dobry den prodelala jsem popaleninu leve ruky 2 stupne a pojištovna mi to nechce zaplatit mam ve smlouve že narok nabiha 15 dne lečeni marodila jsem 14 a dalši dny jsem se dolečovala nebot nejsem v pracovni neschopnosti ale namateřske dovolene pojištovna mi to nechce uznat mužete mi poradit dekuji Trnkova

ivisek

Odpověď:

Dobrý den,

z vašich slov usuzujeme, že se jedná o komerční pojišťovnu, se kterou máte smlouvu o úrazovém pojištění. Proto je z pohledu pojišťovny zásadní formulace její povinnosti na základě smlouvy, kterou máte uzavřenou a téměr nic jiné nemá na případ vliv. Pokud lékařská zpráva obsahovala stanovenou dobu léčení pouze 14 dnů a podle smlouvy je minimální doba léčení 15 dnů, pak pravděpodobně povinnost pojišťovny proplatit vám úraz skutečně nevznikla. To, že jste ještě zůstala doma, protože jste na mateřské dovolené, už nemusí mít s úrazem nic společného - rozhoduje, jak dlhouho se zotavujete ze samotného úrazu a jak dlouhou tuto dobu stanoví lékař.

Pokud si však myslíte, že vám nárok na proplacení úrazu přece jenom vzniknout měl (díky skutečnostem či formulacím ve smlouvě, které jste nám ve své zprávě nesdělila), můžete svůj případ s pojišťovnou dále řešit:

 

- obraťte na pojišťovnu a požádejte o opětovné posouzení. Informujte se o přesných důvodech omítnutí placení. Často pojišťovna změní postoj, když vidí, že dotyčný má odhodlání se svého práva domáhat. Nejlepší možností je domoci se svého práva takovýmto mimosoudním postupem a dialogem s pojišťovnou.

- v případě neúspěchu můžete svá tvrzení podložit odbornými zprávami nezávislých lékařů. Můžete si také nechat vypracovat znalecký posudek na základě odborného vyšetření, který by svědčil o tom, že vaše popálenina byla závažnější a vyžadovala delší léčbu.

soudní žalobu doporučujeme až jako poslední řešení. Soud bude vždy vyžadovat posouzení znalcem, kterého sám ustanoví. Rozhodnutí soudu bude víceméně v souladu s posudkem, soudce zde obvykle nemá příliš manévrovacího prostoru pro vlastní názor. V případě soudního sporu je již ale téměr nezbytná právní pomoc advokáta, kterého můžete vyhledat v seznamu advokátů České advokátní komory zde.

Vaše Férová nemocnice

 

1.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS