Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí zákroku hrazeného zdravotní pojišťovnou u stomatologa

Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu. Můj stomatolog mi odmítl odstranit zubní kámen, i když je tento zákrok jedenkrát ročně hrazen pojišťovnou a doporučil mi, jak jinak, placenou službu, na dentální hygieně. Může lékař toto ošetření odmítnout?

Volala jsem na dentální hygienu a tam nechtějí odstranit jen zubní kámen, ale udělají jedině kompletní ošetření, které ale nechci provést a ani platit. Platím si zdravotní pojištění a mám přece na tento zákrok právo.

Děkuji moc

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

jako pojištěnec máte samozřejmě také právo odmítnout jakýkoliv zákrok a stejně tak není lékař oprávněn Vás poslat na léčbu, s kterou nesouhlasíte. Nejlepším řešením je vždy domluva s Vaším lékařem. Pokuste se mu vysvětlit, že na odstranění zubního kamene trváte a že na něj máte nárok. V případě, že se domníváte, že Vám lékař nevyhoví, umožňuje Vám zákon jednou za tři měsíce lékaře podle Vašeho uvážení změnit.

Pokud se domníváte, že lékař ve svém jednání pochybil, můžete na něj také podat stížnost. Nakonec můžete také zvážit, zda na toto jednání lékaře neupozornit Vaši pojišťovnu, která by měla chránit zájmy svých pojištěnců a může tuto věc také prošetřit. I ze smlouvy mezi pojišťovnou a lékařem totiž většinou plyne závazek lékaře poskytovat s ohledem na Váš zdravotní stav především hrazenou léčbu.

Obecně platí, že lékař by měl být povinen poskytnout Vám náležitou péči, nebrání-li mu v tom lékařská etika, zákon nebo například současné medicínské názory na daný zákrok, které jej spatřují jako nevhodný. V opačném případě by se totiž také dopustil zanedbání péče a mohl by být odpovědným za případnou škodu. Domníváme se tedy, že budete-li trvat na hrazené péči, lékař by ji měl být povinen provést. Naše poradna ale nemá takové medicínské znalosti a není jí znám Váš stav, aby dokázala přesně posoudit Vaši situaci a vhodnost léčby.

Vaše Férová nemocnice.

25.6.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS