Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opakovaný poplatek za pohotovostní službu

Dobrý den, ve čtvrtek jsem dovezla manžela do nemocnice na urgent, zvracel krev, zaplatila jsem 90Kč, to je v pořádku. Manžela položili na lůžko, napojili ho na přístroje a řekli, ať jedu domů, že si ho tam nechají přes noc, protože nemají lékaře, prý přijde až ráno a udělá gastroskopii. Doktor ráno přišel, manžela vyšetřil, poslal domů a dal mu fakturu na dalších 90 Kč za to ráno. Je to možné? Předem moc děkuji za vysvětlení.

Ala

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatek 90 Kč se hradí za pohotovostní službu poskytnutou zdravotnickým zařízením poskytujícím ústavní pohotovostní službu v sobotu, neděli nebo ve svátek a v pracovních dnech v době od 17.00 hod. do 7.00 hod., pokud nedojde k následnému přijetí pojištěnce do ústavní péče.

Co se týče vámi popsané situace, domníváme se, že ponechání Vašeho manžela na lůžku a napojení na přístroje lze chápat jako přijetí do ústavní péče. Proto byly oba devadesátikorunové poplatky vybrány neoprávněně. Měl být vybrán pouze poplatek 60 Kč, který se platí za jeden den poskytnuté ústavní péče.

Doporučili bychom Vám nejprve kontaktovat nemocnici pro ujasnění, jak byly poplatky odůvodněny. V případě, že byly regulační poplatky vybrány neoprávněně, můžete žádat jejich vrácení. Pokud by Vám lékař nevyšel vstříc, máte možnost na jeho postup podat stížnost. Více o stížnostech naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

12.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS