Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opětovná platba registračního poplatku

Dobrý den,

před 4-5 lety jsem dostal od známého doporučení na ortopeda v Praze. Při první návštěvě jsem musel zaplatit vstupní registrační poplatek 1500 Kč. Po několika návštěvách mě ošetřující lékař zbavil problému a dále nebylo nutné ho navštěvovat.

Nyní mám jiný problém a k lékaři jsem se objednal s tím že mi sestřička do telefonu řekla, že mě v databazi nemají a budu muset poplatek 1500,- zaplatit znovu. Lékař má nyní nové pracoviště, tak nevím zda je možné že se moje karta při převozu ztratila. Jak se mohu bránit?

Ještě mám jeden dotaz. Jde o výsledek magnetické rezonance. Ošetřujícímu lékaři, který si ho vyžádal přišla jen psaná zpráva kde popisují že je vše v pořádku a beze změny, tudíž jsem zdravý a nic mě nemůže trápit. Je možné si zažádat o originální obraz např na CD, aby mohl výsledek posoudit někdo jiný? Děkuji moc za rychlou odpověd.

louny

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu předpokládáme, že Váš lékař je soukromým lékařem. Kdyby se jednalo o lékaře, který má uzavřenou smlouvu s Vaší pojišťovnou, vybíral by registrační poplatek neoprávněně. Jestliže se jedná o soukromého lékaře, je placení poplatků na dohodě pacienta a lékaře.

Jestliže bylo dohodnuto, že zaplatíte vstupní registrační poplatek jednorázově, nemá právo od Vás chtít registrační poplatek opětovně. K tíži Vám nemůže být ani to, že se lékař stěhoval a že Vás již nemá v databázi. Doporučovali bychom Vám abyste se ještě zkusili s lékařem dohodnout. Jako důkaz, že jste registrační poplatek zaplatil a k lékaři docházel, by Vám mohla sloužit účtenka o zaplacení regulačního poplatku či jiných služeb u tohoto lékaře. Pokud jste během léčby čerpal i prostředky z veřejného zdravotního pojištění, bylo by možné léčbu dokázat také přehledem vykázáné péče, který je možné získat u Vaší pojišťovny.

Dále zřejmě lékař nepostupoval v souladu se zákonem ve věci uchovávání Vaší zdravotnické dokumentace. V případě ambulantní péče má lékař povinnost uchovávat zdravotnickou dokumentaci po dobu pěti let po posledním vyšetření pacienta. Pokud jste tedy k němu chodil před čtyřmi lety a on nemá Vaši zdravotnickou dokumentaci, dopustil se pochybení a hrozí mu pokuta až 500 000 Kč za porušení povinnosti vést nebo uchovávat zdravotnickou dokumentaci.

Originální záznam z magnetické rezonance je součástí zdravotnické dokumentace. Máte tedy možnost do něj nahlížet a při nahlížení si pořídit záznam fotoaparátem nebo kamerou, popřípadě zažádat o kopii, pořízení kopie ovšem může být zpoplatněno ve výši skutečných nákladů na pořízení této kopie. 

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

8.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS